Turski znanstvenik ide u zatvor zbog objave zašto građani dobivaju rak

en face

Turski prehrambeni inženjer i aktivist za ljudska prava osuđen je prošloga tjedna na 15 mjeseci zatvora zato što je objavio rezultate studije koja je povezala toksično zagađenje s visokom učestalošću oboljenja od raka u zapadnoj Turskoj.

Bülent Şık, bivši zamjenik direktora Centra za sigurnost hrane i poljoprivrednog istraživanja na Sveučilištu Akdeniz, osuđen je zbog otkrivanja tajnih podataka nakon što je u travnju 2018. objavio rezultate svog istraživanja u novinama.

Istraživanje je zatražilo Ministarstvo zdravstva kako bi utvrdilo postoji li veza između toksičnosti u tlu, vodi i hrani i visoke razine pojave raka u zapadnoj Turskoj. Nakon pet godina istraživanja, Şık i njegovi kolege otkrili su opasne razine pesticida, teških metala i policikličkih aromatskih ugljikovodika u više uzoraka hrane i vode koji su prikupljeni iz nekoliko provincija zapadne Turske. Također su uočili kako je voda u nekoliko stambenih područja opasna za piće zbog zagađenja olovom, aluminijem, kromom i arsenom.

Şık je stoga 2015. godine pozvao vladine dužnosnike da poduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitili stanovnici. No, nakon što turska vlada nije tri godine ništa učinila, odlučio je rezultate istraživanja objaviti u istanbulskom časopisu Cumhuriyet. Ubrzo je protiv njega podignuta optužnica da je izdao povjerljive informacije.

Odbio se ispričati

Ono što je ovdje zanimljivo je da Ministarstvo zdravstva ni u jednom trenutku nije reklo da je sve to neistina, rekla je Milena Buyum, iz organizacije Amnesty International.

Umjesto toga, tvrdnja vlade da se radi o povjerljivim informacijama sugerira kako ima nečega u tome, odnosno da postoji stvarna opasnost po zdravlje stanovnika, dodala je.

Prema turskom zakonu, Şık je mogao izbjeći zatvorsku kaznu i dobiti uvjetnu ako izrazi žaljenje, no on je to odbio učiniti.

Želio potaknuti vlasti na rješavanje problema

Ako skrivamo rezultate istraživanja, ne možemo raspravljati o mogućim rješenjima, izjavio je Şık u sudnici.

U člancima sam htio informirati javnost o ovoj zdravstvenoj studiji, koja je držana u tajnosti, i potaknuti vlast da krene s rješavanjem problema, dodao je.

Bülent Şık brani se sa slobode sve dok se ne razmotri njegova žalba na sudsku presudu.

Science
četvrtak, 3. listopada, 2019. - 09:29