Uništili smo 50 posto životinjskog svijeta!

zemlja na tanjutu

Klimatske promjene u mnogome su oštetile životinjsko carstvo, a Svjetska fondacija za prirodu upozorila je kako je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od 1970. godine. Šumski svijet je ključan za zdravu okolinu i džungle koje rade kao pluća planete. Razlog je taj što primati i velike ptice imaju vrlo veliku ulogu u regeneraciji tih šuma time što raznose sjemenje, jedu biljke i imaju druge aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju.

Od 1970. godine njihova populacija se smanjila za alarmantnih 53 posto. Najveća šteta divljem životu šuma nanosi se time što se uništava njihovo prirodno stanište. To se radi neplanskom sječom, navodnjavanjem i sve češćim šumskim požarima.

Vrste poput primata, reptila i ptica ugrožene su i nezakonitim lovom, klimatskim promjenama i bolestima. Najveće smanjenje bilježi se u šumama Amazona.

Upozorenje se odnosi na zaustavljanje daljnjeg uništavanja i pokušaja kako bi se obrnuo proces dok još uvijek ima što za spasiti. Pozivaju se državne vlasti svih zemalja svijeta da proglase opasnost po planetu i njene stanovnike u 2020. godini. Potrebno je zaustaviti uništavanje, kako bi se priroda preporodila i popravio lanac ishrane.

Čuvajući šume, utječemo i na očuvanje vrsta, osiguravamo hranu, čistu vodu, zdravo zemljište i staništa za ljude i životinje. To treba svima biti prioritet.

nedjelja, 18. kolovoza, 2019. - 10:06