Nijedna djevojčica nije rođena tijekom tri mjeseca, pokrenuta istraga

molitva

Istraga o izvršavanju pobačaja saciljem odabira spola djeteta pokrenuta je u jednom distriktu na sjeveru Indije nakon što su vladini podaci pokazali da niti jedno od 216 djece koje je rođeno u 132 sela u posljedja tri mjeseca nije bilo djevojčica.

Vlasti u Uttarkashiju, u državi Uttarakhand, priopćile su da su službeni podaci alarmantni i sumnjaju na široko raspostranjen ženski feticid, piše britanski The Independent.

Indija je zakonom zabranila abortuse s ciljem spolne selekcije još 1994. godine, ali je ova praksa postala uobičajena u zemlji u kojoj roditelji tradicionalno mušku djecu smatraju hraniteljima obitelji, a žensku skupom obavezom.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Indiji je bilo samo 943 žene na 1000 muškaraca.

Ashish Chauhan, lokalni sudAC, kazao je kako je stopa rođene ženske djece bila sumnjiva i da oni smatraju da je u pitanju ženski feticid.

Ova 132 sela, gdje niti jedno žensko dijete nije rođeno u posljednja tri mjeseca, označeni su "crvenom zonom" što znači da će se tijekom detaljnije obrade podataka posebna pažnja obraćati na njih.

Roditelji koji se budu sumnjičili za feticid morat će snositi pravne posljedice.

Prošle godine, indijska vlada uradila je izvješće u kojem zaključuje kako državi nedostaje 63 milijuna žena zbog prednosti koju daju muškoj djeci.
Ovo je problem indijskog društva i mi trebamo o ovome razmišljati i poduzeti konkretne korake kako bi se žene vidjele na bolji način u društvu, navodi se u izvješću indijske vlade.

U patrijahalnom indijskom društvu, muška djeca se smatraju budućim izdržavateljima i njegovateljima koji imaju obvezu brinuti se za roditelji kada ostare.

A kćerke se smatraju skupim troškom jer su roditelji često pod pritiskom isplate miraza pri udaji, unatoč tome što je ovaj običaj zabranjen još 1961. godine.

Prošle godine, policija je pronašla 19 pobačenih ženskih fetusa u blizini države Maharashtra. Oni su pronađeni tijekom policijske istrage protiv žene koja je nezakonito izvršila pobačaj.

utorak, 23. srpnja, 2019. - 23:35