Švedski sud odbio zahtjev za pritvaranje Assangea

uhićenje

Švedski sud odbio je zahtjev za pritvorom u izočnosti Julianu Assangeu, iako osnivača WikiLeaksa tužiteljstvo i dalje sumnjiči za silovanje.

Zamjenica glavnog tužitelja Eva-Marie Persson podnijela je zahtjev za pritvorom na sudu u Uppsali, naglasivši pritom strah od bijega optuženika. Persson je nedavno ponovno otvorila švedsku istragu, na zahtjev odvjetnika žene koju je navodno silovao Assange tijekom posjeta Švedskoj 2010. godine. Assange te optužbe negira.

Assange, australski državljanin, trenutno u Velikoj Britaniji služi kaznu zatvora u trajanju od 50 tjedana jer je prekršio uvjete jamčevine pobjegavši u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj a sve u strahu od izručenja Sjedinjem Američkim Državama. U veleposlanstvu je Assange proveo sedam godina, a uhićen je 11. travnja ove godine.

Odluka švedskog suda znači kako švedsko tužiteljstvo ne može u ovoj fazi postupka zatražiti Assangeovo izručenje. Sud je presudio kako Assange može biti ispitan nakon što odsluži kaznu u Velikoj Britaniji.

Sjedinjene Države već su podnijele zahtjev za Assangeovo izručenje pod optužbama za špijunažu. Ako Velika Britanija odobri to izručenje SAD-u prije nego Švedska uopće uputi svoj zahtjev, Assange će biti izručen Sjedinjenim Državama.

utorak, 4. lipnja, 2019. - 08:20