Slijedi li prisilno cijepanje Facebooka?

facebook

Tvrtka Facebook odbila je poziv svojeg suosnivača Chrisa Hughesa u četvrtak na cijepanje najveće svjetske tvrtke društvenih medija na tri dijela, a kongresnici su pozvali američko ministarstvo pravosuđa da provede antimonopolsku istragu.

Facebook je pod nadzorom regulatora iz cijeloga svijeta zbog načina na koji dijele privatne podatke svojih korisnika, kako rješavaju problem govora mržnje i dezinformacija na svojoj društvenoj mreži. Neki kongresnici tražili su i cijepanje velikih tehnoloških tvrtki, i nove savezne propise o privatnosti.
Mi smo nacija s tradicijom zauzdavanja monopola, bez obzira koliko su dobre namjere čelnika tih tvrtki. Markova (Zuckerberg) moć je bez presedana i ne-američka, napisao je Hughes u članku za The New York Times.

Facebook broji oko 2 milijarde korisnika na svojim mrežama, a također su vlasnici i aplikacije WhatsApp, Messenger i Instagram, od kojih svaka ima po milijardu korisnika. Instagram su kupili 2012., a WhastApp 2014.

Facebook je odbio Hughesov poziv da se WhatsApp i Instagram pretvore u zasebne tvrtke te su poručili kako bi se umjesto toga trebali usredotočiti na regulaciju interneta.

Zuckerberg će u petak posjetiti Pariz, gdje će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s kojim će raspravljati o regulaciji interneta.
Facebook shvaća da uz velik uspjeh dolazi i velika odgovornost. Ali ne provodi se odgovornost pozivom na razbijanje uspješnih američkih tvrtki, napisao je glasnogovornik Facebooka, Nick Clegg.
Odgovornost tehno-tvrtki može se postići samo neumornim uvođenjem novih pravila za internet. To je točno ono na što je Mark Zuckerberg i pozvao, dodao je Clegg.

Američki demokratski senator Richard Blumenthal kazao je za CNBC u četvrtak kako misli da Facebook treba razlomiti te da bi ministarstvo pravosuđa trebalo provesti antimonopolsku istragu, prenosi Hina.

Da Kongres uspije u naumu razjedinjavanja Facebooka, prvo trebaju pobijediti na sudu. Rijedak je to slučaj, ali ne i nečuven, a najpoznatiji su cijepanje Standard Oila i AT&T-a.

petak, 10. svibnja, 2019. - 15:35