Zviždačica Wikileaksa puštena iz zatvora nakon dva mjeseca

izjava

Bivša američka vojna analitičarka Chelsea Manning, koja je provela u pritvoru dva mjeseca zbog odbijanja svjedočenja protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, u četvrtak je izašla na slobodu, ali bi se u zatvoru ponovo mogla naći od sljedećeg tjedna, objavila je njezina skupina za potporu.

Manning je završila u pritvoru 8. ožujka nakon što je odbila svjedočiti pred velikom porotom koja je bila zadužena za istragu o Assangeu, kojemu je 2010. proslijedila golemu količinu povjerljivih dokumenata.

Oslobođena je nakon 62 dana pritvora nakon što je velika savezna porota završila svoj posao, no aktivistkinja je primila sudski nalog za svjedočenje pred drugom velikom porotom 16. svibnja.
Chelsea će i dalje odbijati odgovarati na pitanja velike porote, zbog čega bi se ponovo mogla naći iza rešetaka, objavila je skupina za potporu "Sparrow Project".

Ukoliko ponovo odbije svjedočiti mogla bi biti optužena za nepoštivanje suda.

Manning je 2013. bila osuđena na 35 godina zatvora na vojnom sudu jer je WikiLeaksu dostavila oko 750.000 dokumenata, bilo diplomatskih depeša ili vojnih informacija, s oznakom tajnosti.

Nakon sedam godina provedenih u zatvoru, američki predsjednik Barack Obama ju je prije nego je napustio Bijelu kuću pomilovao.

Manning je rođena kao muškarac, Bardley Manning, no nakon presude za špijunažu rekla je da se identificira kao žena. U ćeliji je štrajkala glađu i dvaput je pokušala počiniti samoubojstvo.

Manning je radila kao obavještajni analitičar u Bagdadu 2010. kada je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvješća s bojišnice, a materijal je sadržavao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku.

Pritom je bilo ubijeno više desetaka ljudi, uključujući i dvojicu novinara Reutersa.

petak, 10. svibnja, 2019. - 14:57