Mianmar oslobađa više od 9.000 zatvorenika

otvaranje vrata ćelije

Mianmar je danas počeo oslobađati više od 9.000 zatvorenika iz zatvora, nakon što je predsjednik države objavio amnestiju prvog dana tradicionalne budističke Nove godine.

Predsjednik Win Myint priopćio je da je 9.353 zatvorenika, među kojima 16 stranaca, dat oprost kao gesta dobre volje za mianmarsku Novu godinu, radi mira i dobrobiti našeg naroda, uzimajući u obzir humanitarne brige. Vlasti nastavljaju razmatrati oslobađanje preostalih zatvorenike kojima bi trebao biti objavljen oprost, navodi on u izjavi na Facebooku.

Takva oslobađanja iz zatvora širom zemlje redovno se objavljuju kako bi se obilježio praznik.
Nekoliko zatvora počelo je oslobađati zatvorenike u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu, među kojima je i dvoje političkih zatvorenika, priopćio je Aung Myo Kyaw iz Udruge za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), neprofitne skupine za ljudska prava.

Ukupno 354 politička zatvorenika nalaze se iza rešetaka ili čekaju na suđenje, naveo je AAPP, uključujući i ljude optužene za kritike vojske i aktiviste manjinskih zajednica uhićenih nakon što su prosvjedovati zbog akcija vladinih snaga protiv pobunjenika iz etničkih manjina.
Dvojica Reutersovih novinara, uhićenih zbog kršenja Akta o državnoj tajni, nisu među zatvorenicima kojima je pružen oprost, izjavio je visoki dužnosnik zatvora Insein.

Reuters
srijeda, 17. travnja, 2019. - 11:49