Istrage američkih ratnih zločina u Afganistanu nisu u interesu pravde!?

vojnik sa zatvorenikom

Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odbacili su u petak zahtjev tužitelja za pokretanjem istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima u Afganistanu od 2003. godine.
Suci su odlučili da istraga o stanju u Afganistanu u ovoj fazi ne bi bila u interesu pravde, navodi se u priopćenju suda u Den Haagu.

Ta je odluka donesena samo tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države ukinule vizu glavnoj tužiteljici Fatou Bensoudi zbog moguće istrage zločina američkih vojnika u Afganistanu.

SAD su prošlog mjeseca najavile vizna ograničenja kako bi spriječile istrage protiv pripadnika svojih oružanih snaga.

Na temelju informacija tužiteljice, sud je zaključio kako postoji temelj za razmatranje zločina u Afganistanu. Ali trenutačna situacija u Afganistanu izuzetno otežava istragu i kazneni progon, objasnili su suci.

Tužitelj ICC-a zatražio je u prosincu 2017. dopuštenje sudaca za pokretanje istrage o navodnim ratnim i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu od 1. svibnja 2003, uključujući i u državama gdje CIA ima svoje zatvore.

Suci analiziraju sve dokumente dostavljene tužitelju i odlučuju o tome hoće li odobriti pokretanje istrage.

ICC, koji ima 123 članice uključujući cijeli EU, osnovan je 2002. radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti kada neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama progoniti počinitelje.

Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu članice.

subota, 13. travnja, 2019. - 10:50