Svaki četvrti Europljanin misli kako bi umjetna inteligencija bolje vladala od političara

roboti u odijelima

Centar za upravljanje promjenama madridskog IE Universityja proveo je anketu među 2.576 stanovnika Europske unije o stavovima spram tehnologije, i dobili su neke vrlo zanimljive odgovore.

Primjerice, 70% ispitanika odgovorilo je kako bi tehnologija, ako je se ne stavi pod dovoljno kvalitetan nadzor, mogla društvu donijeti više lošega nego dobroga.

67% Europljana kaže da je regulacija novih tehnologija poput umjetne inteligencije, uz klimatske promjene, najveći izazov s kojim se EU ovoga trenutka suočava.

Oko 56% ljudi izjavilo je da su zabrinuti za budućnost u kojoj bi im roboti mogli uzeti posao, dok njih 68% brine činjenica da će online druženje zamijeniti izravne ljudske kontakte

Prilično zanimljive odgovore ispitanici su dali i na pitanje bi li bili spremni političke odluke u upravljanju državama dati u ruke umjetnoj inteligenciji, radije nego političarima.

Najviše pozitivnih odgovora na ovo pitanje dali su stanovnici Nizozemske (43%), a od zemalja u kojima je anketa provedena najmanje bi AI-ju upravljanje bili spremni prepustiti Portugalci (19%).

U prosjeku, svaki četvrti Europljanin bi podržao ideju da njihovom zemljom, umjesto političara, upravlja neki sustav umjetne inteligencije.

bug.hr
petak, 22. ožujka, 2019. - 11:53