Waters pozvao na bojkot Eurosonga u Tel Avivu

na pozornici

Glazbenik Roger Waters, bivši frontmen Pink Floyda, jedne od najvećih glazbenih skupina svih vremena, pozvao je sve sudionike ovogodišnjeg natjecanja za najbolju pjesmu Europe stati "rame uz rame s Palestincima" i bojkotirati Eurosong koji će u svibnju biti održan u Tel Avivu.
Imaš mogućnost govoriti o životu iznad smrti i o ljudskim pravima naspram ljudskih grešaka, napisao je Waters u otvorenom pismu koje je poslao portuglaskom predstavniku Conanu Osirisu za kojeg su pisali kako nije siguran hoće li ići u Tel Aviv.

Waters ga je pozvao odbiti pridružiti se zataškavanju onoga što je nedavno izvješće UN-a okarakteriziralo kao ratne zločine Izraela i moguće zločine protiv čovječnosti.
On može pokazati solidarnost sa 189 nenaoružanih prosvjednika, među kojima je bilo 35 djece koju su samo prošle godine ubili izraelski snajperi, naveo je Waters aludirajući na podatke neovisnog povjerenstva za istragu Ujedinjenih naroda o prosvjedimaa na granici Gaze prošle godine.

Povjerenstvo Vijeća za ljudska prava UN-a navelo je kako većina palestinskih prosvjednika koje su ubile izraelske snage nije bila naoružana. To izvješće nije priznalo nekoliko izraelskih dužnosnika, među kojima je premijer Benjamin Netanyahu.

Waters je naglasio kako Portugalac Conan Osiris može odbiti nastup na natjecanju i dodao je da Izrael ugnjetava Palestince, optuživši tu zemlju za sustavno etničko čišćenje.
Niste sami. Među 42 finalista sigurno ima bar jedan koji ima dovoljno ljubavi u svom srcu i koji će ustati i reći kako vjeruje u univerzalna ljudska prava. Taj finalista bit će zapamćen kao onaj koji je bio na pravoj strani povijesti, jer se borio za ljubav, istinski mir i pravdu, poručio je Waters.

On je još u siječnju, peticijom koju je potpisalo više od 50 vodećih britanskih umjetnika, apelirao na BBC da ne prenosi Eurosong iz Tel Aviva.

srijeda, 20. ožujka, 2019. - 10:22