U oceanima više plastike nego ribe

morski konjić sa štapićem za uši

Šteta nanesena planeti tako je ozbiljna da će predstavljati rastuću prijetnju iz godine u godinu ukoliko se ne poduzme hitna akcija, upozorile su Ujedinjeni narodi u srijedu.

Svijetu je potrebno drastično jačanje zaštite okoliša, a u regijama Azije, Bliskog istoka i Afrike mogli bi se dogoditi milijuni slučajeva preranog umiranja do 2050., navodi se u izvještaju koji je kreiralo 250 znanstvenika i stručnjaka iz više od 70 zemalja.
Znanost je jasna. Zdravlje i prosperitet čovječanstva direktno su povezani sa stanjem našeg okoliša. Nalazimo se na raskrižju, izjavila je izvršna direktorica UN-ovog Programa za okoliš Joyce Msuya.

Izvještaj je objavljen tijekom četvrte sjednice Skupštine UN-a za okoliš, koja se održava u kenijskoj prijestonici Nairobiu u ovom tjednu.

Konferenciji prisustvuju francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački ministar okoliša Jochen Flasbarth, kao i deseci ostalih šefova država, ministara okoliša i konzervacionista.

UN su također pozvale na stvaranje globalnog sporazuma kojim bi se uklonilo najmanje osam milijuna tona plastike koja zagađuje svjetske oceane svake godine.

UN procjenjuju da će u oceanima do 2050. godine boraviti više plastike nego riba.

Očekuje se da se samit također bavi ključnim temama kao što su sprečavanje neracionalnog trošenja hrane i promoviranje širenja elektronske mobilnosti.

srijeda, 13. ožujka, 2019. - 16:55