Erdogan optužio prosvjednice za uvredu islama

prijetnja

Nekoliko tisuća žena okupilo se u petak navečer u središtu Istanbula na prosvjedu u povodu Međunarodnog dana žena, no policija ih je rastjerala suzavcem.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je sudionice prosvjednog skupa održanog na Međunarodni dan žena u središtu Istanbula - da su nanijele uvredu islamu jer su ismijale poziv na molitvu s obližnje džamije.

Na predizbornom skupu koji je u nedjelju prenosila televizija, Erdogan je prikazao videosnimku s tog prosvjeda na kojoj se vidi kako žene izvikuju slogane dok se s obližnje džamije pozivalo vjernike da dođu na molitvu. Žene koje su sudjelovale na prosvjedu objavile su na Twitteru da su izvikivanje slogana i zviždanje bili sastavni dio prosvjeda i da nisu bili usmjereni protiv poziva na molitvu, koja je počela tijekom njihova prosvjeda.

Nekoliko tisuća žena okupilo se u petak navečer u središtu Istanbula na prosvjedu u povodu Međunarodnog dana žena, no policija ih je rastjerala suzavcem. Turska policija redovito sprječava prosvjede u središtu Istanbula i drugdje. Ankara je postrožila ograničenja nakon uvođenja izvanrednog stanja zbog neuspjelog pokušaja državnog udara 2016.

ponedjeljak, 11. ožujka, 2019. - 12:33