Više se neće prikazivati koliko su dronovi ubili civila

pred zastavom

Američki predsjednik Donald Trump stavio je svoj potpis na izvršnu naredbu kojom je opozvao onu kojom je njegov prethodnik Barack Obama obvezao američke obavještajne službe, pretežito CIA-u, da redovito objavljuju koliko je civila napadima iz dronova ubijeno izvan ratnih zona u Somaliji, Afganistanu i Pakistanu. Obama je ovu naredbu potpisao 2016. nakon brojnih pritisaka da bude transparentniji u vezi s brojem onih koji nisu legitimni ciljevi ovakvih napada.

Trump je kazao kako je ova mjera nepotrebna i prekomjerna te da odvraća pozornost obavještajnih dužnosnika od njihovih primarnih ciljeva.

Do sada je direktor CIA-e imao obvezu da svake godine izradi izvješće o tome koliko je civila stradalo. U tom pogledu zanimljive su brojke: u vrijeme dvaju mandata Baracka Obame u trajanju od osam godina izvedeno je 1878 napada dronovima, a za samo dvije godine Trumpova mandata bilo ih je 2243.

Zastupnici Demokratske stranke u Zastupničkom domu Kongresa kritizirali su ovu Trumpovu izvršnu naredbu. Kažu da će to omogućiti CIA-i da izvodi ovakve napada bez ikakve odgovornosti, a kritikama su se pridružile i organizacije za zaštitu ljudskih prava nazvavši ovaj predsjednikov potez velikim korakom unatrag u nadzoru upotrebe smrtonosnog oružja protiv civila. Ovo je samo još jedan u nizu Trumpovih opoziva odluka koje je donio njegov prethodnik Barack Obama te još jedan korak u Trumpovu obećanju da će razmontirati njegovu političku ostavštinu.

petak, 8. ožujka, 2019. - 15:05