Amerika ucjenjuje države - ili GMO ili sankcije

omča

Wikileaks je ovaj tjedan objavio podatke koji otkrivaju kako je američka multinacionalka Monsanto (najveći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemena) izravno prijetila državama koje bi odbile GMO hranu. Tvrtka Monsanto izričito je tražila od SAD-a "kazne" za države koje bi odbile suradnju. Spominju se i termini poput proglašenja "gospodarskog rata".

Tako je primjerice zahtjevano izvršiti veliki pritisak na Francusku koja je odlučila zabraniti neke od varijacija Monsanto kukuruznog sjemena.

Već dugi niz godina spekuliralo se kako korporacija Monsanto širi svoj posao diljem svijeta uz izravnu asistenciju američke vlade, ali tek sada Wikileaks daje točan uvid u dubinu same suradnje.

Prema objavljenim dokumentima, velik broj američkih diplomata izravno radi za samu kompaniju Monsanto.

Tako u dokumentima nalazimo i pisanu izjavu iz 2007. tadašnjeg američkog veleposlanika u Francuskoj, Craig Stapleton-a:

"Ako krenemo u napad to će jasno pokazati Europskoj Uniji kako njihov trenutačan put vodi prema velikim gubicima i nije u njihovom interesu. Takav potez ojačao bi europske pro-biotehnološke stavove."

Iz objavljenih dokumenata jasno je vidljivo da Monsanto svoje GMO proizvode plasira na tržište uz izravnu prijetnju ekonomskim posljedicama ukoliko pojedina država pruži otpor.