Žene još uvijek bez 'muških' prava

poslovne žene

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke, u kojem Hrvatska najlošiji rezultat bilježi u zakonom zajamčenoj jednakosti spolova u visini mirovine.

Istraživanje 'žene, posao i zakoni 2019.' uključuje indeks razlika u spolovima, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tokom 10 godina iz 187 zemalja svijeta.

Rezultati pokazuju napredak u promatranom razdoblju, iskazan u rastu ukupnog indeksa sa 70 na 75 bodova, od mogućih 100. U Svjetskoj banci pripisuju to poboljšanje ukupno 274 reforme provedene u 131 zemlji kojima se jamči viši stupanj uključenosti žena u svijet rada.

Među poboljšanjima u Svjetskoj banci izdvajaju prijedloge zakona protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u 35 zemalja, čime su zaštićene dvije milijarde žena. Ističu i ukidanje ograničenja zapošljavanja žena u pojedinim privrednim sektorima.

Ukupno je šest zemalja - Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg - zabilježilo maksimalnih 100 bodova, 'što znači da ženama i muškarcima osiguravaju ista zakonska prava na mjerenim područjima', ističe se u priopćenju Svjetske banke.

Prije 10 godina nijedna zemlja nije jamčila jednakost žena i muškaraca.

Slijedi skupina zemalja s po 97,50 bodova, koja uključuje Austriju, Kanadu, Estoniju, Finsku, Grčku, Irsku, Portugal, Španjolsku i Veliku Britaniju.

četvrtak, 28. veljače, 2019. - 10:32