Khashoggijevo ubojstvo planirali i počinili saudijski državni dužnosnici

plakati

Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih nacroda Agnès Callamard, koja vodi međunarodnu istragu o ubojstvu Jammala Khashoggija u Istanbulu, izjavila je u četvrtak kako dokazi upućuju na to da je saudijski novinar i kolumnist Washington Posta žrtva brutalnog ubojstva s predumišljajem koje su planirali i počinili dužnosnici države Saudijske Arabije.

Callamard je rekla da je njen tročlani tim imao pristup dijelovima "jezivog audiomaterijala" do kojeg su došle turske obavještajne agencije.

U priopćenju njenog tima navedeno je da je Saudijska Arabija "ozbiljno podrivala" napore turskih vlasti u istrazi Khashoggijevog ubojstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada.
Turskim istražiteljima omogućeno je premalo vremena i pristupa da bi izvršili profesionalan i učinkovit pregled mjesta zločina prema međunarodnim standardima za istragu, rekla je Callamard.

Tijekom govora o svojoj misiji u Istanbulu, koja je trajala sedam dana, Callamard je još izjavila da je zatražila dozvolu za ulazak u Saudijsku Arabiju. Izrazila je "veliku sumnju" u pošteno suđenje za 11 osoba koje Saudijska Arabija tereti za sudjelovanje u Khashoggijevom ubojstvu.

Prema izvješćima, Callamard je bilo dopušteno preslušati zvučne zapise Khashoggijevog ubojstva u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Rijad nije surađivao u istrazi i nije joj bilo odobreno razgovarati sa Saudijcima ili imati pristup konzulatu.

Ujedinjeni narodi tvrde kako je Callamard odluku o istrazi ubojstva donijela sama, te da nije riječ o službenoj istrazi UN-a.

Callamard je kazala kako je njena istraga pokrenuta na njenu "vlastitu inicijativu", pozivom iz Ankare.

Ona je, za turski list Hürriyet Daily News, kazala kako je "osjetila dužnost" istražiti slučaj jer UN i njegove članice ne vrše pritisak da se pokrene kaznena istraga.

Izvješće će podnijeti Komisiji UN-a za ljudska prava.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ranije je izjavio kako nije ovlašten sam donositi odluku o pokretanju istrage o Khashoggijevom ubojstvu.

Jammal Khashoggi, novinar koji je kritički pisao o saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, ubijen je 2. listopada u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, u koji je došao kako bi završio papirologiju pred vjenčanje.

Njegovo tijelo još nije pronađeno.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je operaciju u Istanbulu naredio osobno Bin Salman.

Rijad, međutim, negira kako je moćni prijestolonasljednik sudjelovao u akciji, navodeći kako su za ubojstvo odgovorni "odmetnuti" saudijski elementi, koji su postupali po vlastitom nahođenju.

Glasnogovornik saudijskog državnog tužitelja prošle je godine objavio da je u okviru istrage o slučaju pritvorena 21 osoba, od kojih će ih 11 biti izvedeno na suđenje.

Tužitelj je, pak, kazao kako će njegov ured za pet od tih 11 osoba tražiti smrtnu kaznu.

'Metak' za Khashoggija

mahanje

New York Times citirao je američke i strane dužnosnike koji su pregledali izvješća Agencije za nacionalnu sigurnost nekoliko tjedana nakon Khashoggijevog ubistva, koje se dogodilo 2. listopada u konzulatu njegove države u Istanbulu. Mohammed bin Salman u razgovoru je rekao svom bliskom saradniku, novinaru Turkiju al-Dakhilu, da će upotrijebiti "metak" na Khashoggiju ako ne prestane kritizirati saudijske vlasti.

Khashoggi je u to vrijeme počeo pisati kolumne za New York Times u kojima je kritizirao politike Saudijske Arabije. S druge strane, saudijski prestolonasljednik radio je na učvrsčenju svoje vlasti i promocije sebe u Sjedinjenim Američkim Državama i na zapadu kao reformatora, dok su saudijski dužnosnici razgovarali o načinu kojim bi vratiliKhashoggija u Saudijsku Arabiju.

Kako se navodi u izvješću, Agencija za nacionalnu sigurnost, specijalizirana za presretanje telefonskih poziva i elektronske pošte, presrela je nekoliko dana prije toga i druge razgovore o istoj toj temi između Bin Salmana i njegovog pomoćnika Sauda al-Qahtanija.

U tom razgovoru saudijski prijestolonasljednik rekao je svom pomoćniku kako je zabrinut zbog sve većeg utjecaja koji ima Khashoggi, da njegove kolumne i objave na Twitteru narušavaju imidž prestolonasljednika kao reformatora, te da su Khashoggijeve kritike veoma štetne jer dolaze od novinara koji se nekad smatrao podržavateljem njegove politike.

U izvješću New York Timesa navodi se kako mu je Al-Qahtani odgovorio da bi bilo kakav napad na Khashoggija bio prerizičan i da bi mogao izazvati međunarodnu buku, na što je Bin Salman odgovorio da svijet ne bi trebao voditi brigu o onome što Saudijska Arabija čini sa svojim državljanima i da ne želi nikakva polovična rješenja.

List dodaje kako je razgovor koji je presrela NSA najdizravniji dokaz do sada o namjeri saudijskog prijestolonasljednika da ubije Khashoggija, uz napomenu da su američki obavještajni analitičari smatrali da Bin Salman svojim riječima nije mislio doslovce na ubojstvo.

AJB
petak, 8. veljače, 2019. - 19:59