Malo ledeno doba u 17. stoljeću je posljedica genocida?

ledenjak

Europski doseljenici na američko tlo ubili su 56 milijuna pripadnika autohtonih naroda tijekom sto godina u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procijenili su istraživači na University College iz Londona. Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi, navodi se u studiji.

Klimatske promjene

Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina CO2 i klima bili su relativno stabilni. Do promijene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promjena koju vidimo kada su u pitanju plinovi staklene bašte, rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Prije ove studije neki znanstvenici su tvrdili kako su temperaturne promjene u 17. stoljeću, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile. Međutim, kombinacijom arheoloških dokaza, povijesnih podataka i analize ugljika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je izravno uzrokovano dolaskom Europljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.
Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. stoljeću je genocid nad milijunima ljudi, rekao je Maslin CNN-u.

Europska ekonomija

Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski plin i može otkriti koliko je CO2 bilo u atmosferi prije nekoliko stoljeća. Ledena jezgra pokazala su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promjena u 17. stoljeću dovela je do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve.
Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i također doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i povijesti, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca izravno doprinijela uspjehu europske ekonomije. Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju europske populacije i industrijske revolucije.

ponedjeljak, 4. veljače, 2019. - 21:48