Šef Microsofta: Moramo uvesti pravila u tehnologiju prepoznavanja lica

en face

Tehnologija prepoznavanja lica više nije nešto iz znanstveno-fantastičnih filmova. Sve više tvrtki diljem svijeta nudi različita rješenja kojima jamče još brže i točnije prepoznavanje.

Čak i pametni telefoni i osobna računala mogu prepoznati lica i, ovisno o tome koga prepoznaju, otključati uređaj.

No, kako to obično biva, tehnologija se razvija toliko brzo da ju zakoni i pravila ne mogu slijediti. Upravo je na nedostatak pravila vezanih uz korištenje tehnologije prepoznavanja lica upozorio šef Microsofta, Satya Nadella.

Govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Nadella je istaknuo kako se tehnologija toliko brzo razvija, da više nije dovoljno tvrtkama koje ju razvijaju prepustiti da same reguliraju pravila, piše Zimo.co.

Jedna od stvari koje osjećamo na tržištu je natjecanje: nema diskriminacije između ispravne i ne ispravne upotrebe prepoznavanja lica, istaknuo je Nadella te dodao kako bi trebalo uvesti zakone koji bi spriječili zloporabu tehnologije.

Iako Nadella nije dao nikakve smjernice vezane uz regulaciju tehnologije prepoznavanja lica, upozorio je kako bi se ona mogla zloupotrijebiti za narušavanje privatnosti.

Zbog toga je i pozvao svjetske čelnike uvesti globalna pravila privatnosti po uzoru na europski GDPR.

Smatram da je to izvrstan početak u tretiranju privatnosti kao osnovnog ljudskog prava. Nadam se da ćemo i u SAD-u imati nešto slično. Zapravo, nadam se da ćemo sličan standard imati u cijelom svijetu, istaknuo je Nadella.

zimo.co
petak, 25. siječnja, 2019. - 13:12