Svijet dijele dvije minute od apokalipse

kazaljke

Znanstvenici iz organizacije Bulletin of the Atomic Scientists danas su postavili sat Sudnjeg dana te odredili kako se i ove godine nalazimo na samo dvije minute do ponoći, odnosno do kataklizme.

Kako bismo pojasnili što to znači i u kakvom se to opasnom razdoblju nalazimo, treba napomenuti da kazaljka nije bila ovoliko blizu ponoći, osim lani, od 1953. godine kada su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez testirali hidrogensku bombu.

Od pokretanja sata 1947. godine, kazaljke su pomicane 20 puta, od dvije minute do ponoći 1953. na sedamnaest minuta do ponoći 1991. završetkom hladnog rata.

S obzirom na to da smo već dvije godine zaredom tako blizu kataklizmi, moglo bi se reći da živimo u "novom abnormalnom" razdoblju, odnosno u vrlo opasnom periodu ljudskog postojanja.

Prošle su godine stručnjaci izjednačili tadašnju nuklearnu opasnost s onom iz doba hladnog rata i postavili sat na dvije minute do ponoći.

No i ove smo godine opet na istoj poziciji jer je u tijeku novi hladni rat.

Novi Hladni rat koji podrazumijeva današnju situaciju s nuklearnim naoružanjem, nije naš jedini problem. Suočavamo se i s posljedicama klimatskih promjena.

Situacija je danas tako opasna jer nuklearne svjetske sile često ili krše ili napuštaju postojeće nuklearne sporazume te rade na povećanju svog nuklearnog arsenala.

CNN
četvrtak, 24. siječnja, 2019. - 21:26