Potvrđena još jedna GMO trudnoća

eksperiment

Znanstvenik koji tvrdi da je kreirao prve genetski modificirane bebe suočit će se s policijskom istragom u Kini, javili su danas državni mediji, a vlasti su potvrdile da je još jedna žena ostala u drugom stanju u okviru ovog eksperimenta.

He Jiankui šokirao je znanstvenu zajednicu prošle godine objavom da je uspješno izmijenio gene dvije bliznakinje rođene u studenom kako bi spriječio da se zaraze virusom HIV.

Rekao je na forumu o ljudskom genomu u Hong Kongu da potencijalno postoji još jedna trudnoća u kojoj sudjeluje drugi par.

Istragom je potvrđeno postojanje druge majke i da je ta žena još trudna, javila je službena agencija Sinhua.

Ova žena i djevojčice iz prve trudnoće bit će stavljene pod medicinski nadzor, rekao je jedan istražitelj.

Istragom je utvrđeno da je He krivotvorio papire o etičkoj ocjeni i namjerno izbjegao nadzor, dodaje se u izvješću.

Istražitelji su rekli kako je znanstvenik jurio za osobnim slavom i koristio sredstva koja je sam prikupio za ovaj eksperiment.

Za ovo istraživanje prijavilo se dragovoljno 18 parova koje su činili HIV pozitivni očevi i HIV negativne majke, a jedan par kasnije je odustao, podsjeća AFP.

Detalji ovog eksperimenta, koji nije neovisno potvrđen, dočekani su kritikama iz globalne znanstvene zajednice, a kineske vlasti su naložile Heu obustaviti daljnji rad nekoliko dana nakon što ga je objavio.

ponedjeljak, 21. siječnja, 2019. - 14:11