Oduzimanje nagrade od Aung San Suu Kyi

izjava

Pozivajući se na "šokantna kršenja ljudskih prava" manjinskih Rohinja u Mijanmaru, gradska vlada Londona pokrenula je proces povlačenja nagrade koju je dodijelila čelnici te zemlje.

Članovi Korporacije Grada Londona - vladajućeg tijela financijske i povijesne prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva - u četvrtak su pokrenuli proces povlačenja nagrade za slobodu mijanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi iz 2017. godine, navodi se u saopćenju korporacije.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, optužena je za sudjelovanje u etničkom čišćenju Rohinja stanovništva njene zemlje. To je izazvalo žestoke kritike širom svijeta.
Korporacija Grada Londona osuđuje šokantna kršenja ljudskih prava počinjena u Mijanmaru, i već je uputila pismo ambasadoru Burme u kome izražava ozbiljnu zabrinutost trenutnom situacijom u zemlji - navodi se u priopćenju.

Koroporacija je saopćila kako će uputiti pismo Suu Kyi kako bi joj poručila o svom potezu "prije donošenja konačne odluke".

Sudeći po Amnesty International, više od 750.000 Rohinja izbjeglica, većinom žena i djece, pobjeglo je iz Mijanmara i prešlo u Bangladeš nakon što su mijanmarske snage pokrenule kampanju protiv manjinske muslimanske zajednice u kolovozu 2017.

Od 25. kolovoza 2017. godine skoro 24.000 Rohinja muslimana ubile su mijanmarske državne snage, sudeći po izvješću Ontario međunarodne razvojne agencije (OIDA).

Više od 34 Rohinja je bačeno u vatre, dok ih je više od 114.000 premlaćeno, navodi se u izvještaju OIDA pod nazivom: "Prisilna migracija Rohinja: neizrecivo iskustvo".

Oko 18.000 Rohinja žena i djevojčica je silovano od strane mijanmarske vojske i policije i više od 115.000 domova Rohinja je spaljeno, a 113.000 domova je oštećeno, dodaje se u izvješću.

subota, 12. siječnja, 2019. - 13:01