Google može nastaviti koristiti tehnologiju prepoznavanja lica

lica

Američki savezni sudac je odbacio tužbu u kojoj se navodi da je Googleova uporaba tehnologije prepoznavanja lica prekršila prava privatnosti korisnika, dopuštajući tehnološkom divu nastaviti skenirati i pohranjivati njihove biometrijske podatke.

Tužba podnesena 2016., navodi kako je Google prekršio zakon države Illinois tako što je prikupio biometrijske podatke - biološki jedinstvene za korisnike - bez njihovog pristanka. Podaci su prikupljeni iz njihovih slika pohranjenih u Google fotografijama.

Tužitelji su tražili više od 5 milijuna dolara odštete za "stotine tisuća" korisnika, tvrdeći da je neovlašteno skeniranje njihovih lica bilo kršenje Zakona o zaštiti biometrijskih informacija u Illinoisu, koji u potpunosti zabranjuje prikupljanje biometrijskih podataka bez pristanka.

Google je uzvratio kako tužitelji nemaju pravo na odštetu jer nisu pretrpjeli nikakvu štetu prikupljanjem podataka. U subotu je američki okružni sudac Edmond E. Chang stao na stranu tehnološkog diva, odlučivši kako tužitelji nisu pretrpjeli nikakvu "konkretnu štetu" i odbacio je tužbu.

Osim što Googleu dopušta nastaviti s praksom, presuda bi mogla imati utjecaja na druge slučajeve koji se vode protiv Facebooka i Snapchata. Obje tvrtke trenutno su tužene zbog kršenja zakona u Illinoisu.

Usred rastućeg uznemiravanja aktivista za privatnost, biometrijsko skeniranje postalo je sve više prisutno u posljednjih nekoliko godina. Tehnologija se koristi na američkim zračnim lukama, ruskim željeznicama i britanskoj policiji - iako je njihova nadležnost u većini slučajeva neregulirana, a korištenje nepouzdano.

Prepoznavanje lica može se upotrijebiti za prepoznavanje osoba u masi sa snimaka nadzornih kamera, praćenje kretanja ljudi u javnom prijevozu i praćenje javnih mjesta za tražene kriminalce.

U Irskoj je ta tehnologija pronašla "bezbolniju" uporabu, gdje se koristi za praćenje i nadzor kretanja krava.

srijeda, 2. siječnja, 2019. - 11:50