U 2018. godini ubijeno 94 novinara

en face

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) objavila je u ponedjeljak kako je u 2018. godini ubijeno 94 novinara i medijskih djelatnika, što je porast u odnosu na 82 smrti u 2017., koji govori kako je preokrenut trend opadanja nasilnih smrti novinara koji je vladao prethodne tri godine.

Među žrtvama su 84 novinara, snimatelja i tehničara kao i pomoćnog osoblja poput vozača i zaštitara. Ubijani su ciljano, zahvaćeni razmjenom vatre ili kao žrtve bombaških napada.

Šest od ukupnog broja žrtava su žene.

Najopasnije mjesto za novinare je Afganistan gdje je ubijeno 16 medijskih djelatnika.

S 11 žrtava slijedi Meksiko gdje organizirani kriminal često ciljano ubija novinare.

Devet je medijskih djelatnika ubijeno u Jemenu, osam u Siriji, sedam u Indiji, šest u Somaliji te po pet u Pakistanu i Sjedinjenim Državama.

Taj popis oslikava pogoršanje sigurnosne situacije u kojoj novinari obavljaju svoju djelatnost, a eklatantan primjer je okrutno ubojstvo kolumnista Washington Posta, saudijskog državljanina Jamala Khashoggija, navodi IFJ u priopćenju.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada, a njegovo tijelo nije pronađeno.

Predsjednik IFJ-a Philippe Leruth pozvao je države članice Ujedinjenih naroda da prihvate konvenciju o sigurnosti i zaštiti novinara, podnesenu u sjedištu UN-a u New Yorku u listopadu.
Ta konvencija, koju podržava cjelokupna novinarska profesija, je konkretan odgovor na zločine počinjene protiv novinara koji prolaze potpuno nekažnjeno, rekao je Leruth.

ponedjeljak, 31. prosinca, 2018. - 11:06