Kina bi uskoro mogla postati najveća kršćanska zemlja svijeta

vojnik pod zastavom

Usprkos ateizmu i dugoj antagonističkoj vezi s religijom, vladajuća Komunistička partija suočava se s procvatom kršćanstva u Kini, tako se u zemlji oko 92 milijuna stanovnika izjašnjavaju kako kršćani, što je druga po veličini religija poslije budizma.

Stručnjaci idu toliko daleko da tvrde da bi Kina mogla postati najveća kršćanska zemlja svijeta i to za manje od dva desetljeća. Vlasti su početkom prosinca uhitile više od stotinu protestanata u crkvi u gradu Chengdu, a sve sa ciljem protjerivanja religije iz Kine. Naime, desetak uglavnom protestantskih crkava okarakterizirano je nezakonitim u toj zemlji u ovoj godini.

Pod strogim nadzorom vlade

Kina je možda službeno ateistička država, ali bogosluženje ju toj zemlji je zakonito, ali pod strogim nadzorom vlade. Postoji svega pet registriranih religija u Kini: budizam, islam, katolicizam, protestantizam i taoizam.

Prema dekretu vlade, vjernici se moraju pridržavati principa da religija u Kini mora biti kineski orijentirana i da se njeni putokazi moraju uklapati u socijalističku zajednicu. Razlog za to je, kako tvrdi Peking, jest što su strane religije kao što su katoličanstvo i protestantizam dugo bile kontrolirane i zlourabljene od strane kolonizatora i imperijalista. No, čini se kako se stav građana u bitno promijenio.

nedjelja, 30. prosinca, 2018. - 10:57