Dodjela Nobelovih nagrada u znaku prosvjeda i skandala

prosvjedi

U glavnom gradu Švedske Stockholmu održana je svečanost na kojoj su dobitnicima dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu u oblasti fizike, medicine, kemije i ekonomije.

Nagrade na svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi kraljevske obitelji Švedske i veliki broj uzvanica, ovogodišnjim dobitnicima, čija imena su priopćena u rujnu, uručio je švedski kralj Carl Gustaf XVI.

Nobelovu nagradu u oblasti fizike su dobili Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Donna Strickland, u oblasti kemije dobitnici su Frances Arnold, George P. Smith i Gregory Winter, u oblasti medicine James Allison i Tasuku Honjo, dok su nagradu na polju ekonomije osvojili William D. Nordhaus i Paul M. Romer.

Nakon dodjele je upriličena svečana večera za oko 1.500 uzvanica.

Nobelovu nagradu za mir su u Oslu također preuzeli i Dr. Denis Mukwege i Nadia Murad.

Ove godine nije dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja dodjeljuje tu nagradu.

S druge strane, ispred Koncertne dvorane (Konsert Huset), zgrade u kojoj je održana dodjela nagrada, održani su prosvjedi s kojih su organizatori poručili da nafta, plin i ugljen izazivaju zagađenje zraka i globalno zagrijavanje, dodajući kako Nobelova komisija surađuje s kompanijama koje zagađuju zrak te na taj način prijete čovječanstvu.

utorak, 11. prosinca, 2018. - 10:48