​U Sarajevu okrivili ćevabdžinice za zagađenje zraka!

pečenje

Zbog alarmantnih podataka o zagađenosti zraka koju je izmjerilo Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, održana je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Na sjednici Skupštine, član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera Plamenko Tais prezentirao je informacije o problemima okoliša, točnije: energetici, prometu i infrastrukturi, upravljanju kvalitetom zraka i buci. Nakon prezentacije Pais se osvrnuo i na navedene podatke Veleposlanstva SAD-a o zagađenosti zraka.
Jesmo li najzagađeniji - nismo. Jesmo li zagađeni - jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu s našim standardima - kazao je Tais.

Taisovu konstataciju komentirao je Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost koji je ironično istaknuo kako se nada da su nakon Taisovog izlaganja u američkom Veleposlanstvu shvatili koji je pravi uzrok zagađenja i da sad kad je napokon otkriven više ne vidi smisao nastavka sjednice.

Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo je da su pojedinačna mala ložišta najveći zagađivači te da je potrebno napraviti novu analizu koja će pokazati koji je stvarni uzrok loše kvalitete zraka.

N1
četvrtak, 6. prosinca, 2018. - 12:07