Mladenke u smrtnoj opasnosti zbog testova nevinosti

sa cvijećem

Žena iz Tadžikistana progovorila je o tome kako je pretučena i izbačena iz kuće nakon što je njen muž optužio da nije bila djevica kad su se vjenčali, usprkos testu koji je pokazao drukčije. Ovakve optužbe mogu imati katastrofalne posljedice za žene u Tadžikistanu.

Mastona i njen muž upoznali su se nekoliko tjedana prije dogovorenog braka. Dva dana nakon vjenčanja, njen muž ju je optužio da nije bila djevica.
Rekao je da djevica mora krvariti cijeli tjedan i izgrdio me. Rekao je: 'Vjerojatno si to zašila i zato si krvarila samo jednu noć', ispričala je Mastona.

Mastona kaže da ju je pretukao i natjerao da pred kamerom prizna da je imala seksualno iskustvo prije vjenčanja.
Imala sam osjećaj da mi je glava podijeljena na dva dijela. Uglavnom me udarao u lijevu stranu. Rekao je: 'Obrijat ću ti glavu i izbaciti te vani. Ako ne želiš patiti, priznaj prije nego te ubijem'.

Mastona je uradila testove koji su potvrdili da je bila djevica prije braka ali to nije uvjerilo njenog supruga koji je izbacio i razveo se od nje.

Na pitanje novinara hoće li se ponovo udati, ona je izričito odgovorila da ne želi.

Mastona rijetko napušta kuću strahujući od osuda susjeda. Ovo je posljednji slučaj u Tadžikistanu gdje pitanje nevinosti uništava živote.

Godine 2017. Rajabi Kurshed počinila je samoubojstvo 40 dana nakon što se udala za Zafara Pirova. Test prije vjenčanja potvrdio je da je djevica ali mladoženja nije vjerovao. Pirov je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na samoubojstvo.

Jokub Said, novinar iz Tadžikistana kaže kako je još jedan slučaj zabilježen u regiji Sugd. Test prije vjenčanja utvrdio je da mladenka nije djevica i to je dovelo do tragedije. Roditelji djevojke su se ubili. Djevojka se također poklušala ubiti.

Prema nedavnoj anketi, 90 posto Tadžikistanaca navelo je da je test nevinosti poželjan. Testove obično moraju raditi mlade žene prije vjenčanja.

RSE