Predstavljena ruska strategija "osvajanja" Mjeseca u tri faze

mjesec

Prema konceptu predstavljenom u Moskvi, Rusija će u predstojećim godinama uspostaviti naseljive baze, kako na površini Mjeseca, tako i u njegovoj orbiti, prenosi Ruski vjesnik.

Zamjenik predsjednika Vijeća za svemir i znanstveni direktor Instituta za svemirska istraživanja Lev Zeljonji je govorio o planovima za izgradnju antiradijacijskih skloništa na Mjesecu i o korištenju robotskih rovera za navođenje astronauta.

Prema zaključcima sastanka članova Vijeća za svemir i "Roskosmosa" održanog u Moskvi, znanstvenici su se dogovorili da strategija osvajanja Mjeseca otpočne aparatima "Luna-25", "Luna-26" i "Luna-27", koji bi imali zadatak ispitati teritorij, ispuniti određene znanstveno-istraživačke zadatke i pripremiti teren za sljedeće korake, priopćeno je.

Nakon toga bi, kako je to objasnio Zeljonji, na Mjesec stigao tim astronauta, i to pomoću superteške rakete.
Prije toga, međutim, postoji i srednji korak, a to je kruženje oko Mjeseca. No, glavni zadatak je rad na površini Mjeseca: to podrazumijeva znanstvena istraživanja uz pomoć astronauta, razvoj svemirskih promatračnica na Mjesecu, i drugo, rekao je znanstvenik, dodajući da bi promatračnice bile specijalizirane za istraživanje radiovalne astronomije i svemirskih zraka.

Među perspektivnim zadacima osvajanja Mjeseca je i gradnja infrastrukture, izvlačenje vodenog leda, vodika i kisika za gorivo, pravljenje posebnih "cigli" od regolita (regolit je rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva čvrstu stijenu) uporabom robota kako bi se one koristile za izgradnju podzemnih skloništa, jer je zaštita od radijacije nužna, dodaje znanstvenik.

Osim toga, kako navodi Zeljonji, na Mjesecu će biti razmješteni i mobilni robotski sustavi - u formi samodostatnih rovera - koji će se moći koristiti i za transport astronauta.

Podsjećamo da je u srijedu Vijeće Ruske akademije znanosti podržao planove za izgradnju naseljive lunarne baze.

Ruska orbitalna baza oko Mjeseca

Planirano je, lansiranjem temeljnog modula krajem 2025., otpočeti i s izgradnjom ruske nacionalne postaje u orbiti Mjeseca. To je objavljeno u prezentaciji "Mape puta realizacije lunarnog programa", koju je pripremio glavni konstruktor posadnih kompleksa Jevgenij Mikrin.

Prema ovom konceptu, u budućnosti će ruski svemirski brodovi i druge letjelice imati svojevrsno "pristanište" u obliku orbitalne stanice, odakle će se astronauti spuštati na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Isti stručnjak je ranije predstavio koncept blisko-lunarne stanice, dizajnirane na osnovama modula za Međunarodnu svemirsku stanicu (International Space Station - ISS). To bi praktički podrazumijevalo strukturu čvorišta s nekolicinom stanica za pristajanje letjelica, kao i znanstvenim, energetskim i pogonskim modulima. Dotične tehnologije bi najprije bile testirane u Zemljinoj orbiti, u sklopu funkcioniranja ruskog segmenta ISS-a.

Direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin je na kraju prezentacije priopćio da će detaljni koncept lunarnog programa Ruske Federacije biti gotov u sljedeća tri mjeseca.

nedjelja, 2. prosinca, 2018. - 10:02