Turska optužila Gulena za ubojstvo ruskog veleposlanika

čita

Turska je optužila 28 ljudi u vezi s ubojstvom ruskog veleposlanika u Ankari 2016. godine, imenujući imama sa sjedištem u SAD-u Fethullaha Gulena glavnim osumnjičenim u slučaju.

Andreja Karlova ubio je policajac koji nije bio na dužnosti dok je držao govor na otvaranju izložbe u Ankari 2016. godine. Napadač je uzvikivao "Allahu Akbar" i "Ne zaboravite Aleppo!" dok je otvarao vatru, očigledno misleći na rusku ulogu u Siriji. Njega je ubila policija na licu mjesta.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Gulenov pokret stoji iza ubistva, što imam negira. Erdogan također optužuje imamovu mrežu za pokušaj vojnog udara u srpnju 2016. godine.

Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama od 1999., osudio je puč i negirao kako je umiješan u njega.

Vlasti su optužile Gulena i još 27 ostalih za pokušaj "podrivanja ustavnog poretka" i za "članstvo u terorističkoj organizaciji", kao i za ubojstvo s predumišljajem.

Tužitelji tvrde kako je Gulenova organizacija pokušala narušiti odnose između Turske i Rusije ubojstvom veleposlanika. U vrijeme ubojstva Karlova u prosincu 2016. odnosi između dvije zemlje već su bili zategnuti nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov iznad Sirije godinu dana ranije.

Nakon Karlovljevog ubojstva, u protekle dvije godine, odnosi između dvije zemlje ipak su značajno poboljšani.

petak, 23. studenog, 2018. - 19:17