U pogonima Samsunga 240 osoba teško obolilo, 80 ih preminulo

rukovanje

Tvrtka Samsung u petak se ispričala radnicima koji su dobili rak nakon što su radili u tvornici te korporacije, čime je završen nekoliko desetljeća dug spor.

Otac preminulog 22-godišnjeg radnika i supredsjednik tvrtke Kim Ki-nam potpisali su službenu nagodbu u Seulu pred drugim oštećenim radnicima.
Iskreno se ispričavamo radnicima koji su se razbolili i njihovim obiteljima, rekao je Ki-Nam.
Pogriješili smo u procjeni zdravstvenih rizika u našim tvornicama poluvodiča i LCD-a.

Skupine koje vode kampanje tvrde kako je oko 240 osoba dobilo bolesti vezane uz rad u Samsungovim tvornicama. Oko 80 njih je preminulo, među kojima mnoge mlade žene.

U sklopu dogovora koji je objavljen ranije ovaj mjesec, Samsung će isplatiti zaposlenicima do 133 tisuće dolara po slučaju.

Zabilježeno je 16 vrsta raka, neke druge rijetke bolesti, pobačaji i urođene bolesti kod djece zaposlenika.

Ovaj skandal izašao je u javnost 2007. kad su bivši zaposlenici i njihove obitelji otkrile kako su djelatnicima dijagnosticirani razni oblici bolesti i da su mnogi preminuli. Uslijedilo je deset godina suđenja i procesa koji su završili u petak.

Ne zna se mnogo o povezanosti procesa proizvodnje u tvornicama i bolestima zaposlenika jer je Samsung odbio otkriti koje kemijske supstance koristi, tvrdeći kako je to poslovna tajna.

petak, 23. studenog, 2018. - 17:55