Američka vojska će moći pucati na migrante

iza žice

Američki ministar obrane James Mattis priopćio je kako mu je Bijela kuća dala ovlasti vojskom braniti američke carinike i graničare na granici s Meksikom.

To znači da će Mattis imati ovlastie, u slučaju nasilja ili drugih incidenata na granici, poslati vojsku koja bi branila osoblje i uhićivala migrante.

Mattis je kazao kako vojska ne bi preuzimala ovlasti tijela reda, a da bi migranti bili zadržani samo nekoliko minuta ili sati, ali je dodao kako će vojska imati ovlasto otvoriti vatru, ako je to nužno.

Vojska bi intervenirala na američkoj jugozapadnoj granici samo u slučaju posebnog zahtjeva Ministarstva unutarnje sigurnosti, objasnio je Mattis.

Troškovi misije 210 milijuna dolara

Pentagon je procijenio kako će troškovi vojne misije na granici SAD-a i Meksika, prema sadašnjim planovima, iznositi 210 milijuna dolara.

Navodi se kako je u taj iznos uključeno 72 milijuna dolara za 5.900 američkih vojnika u aktivnoj službi, koji trebaju pružiti potporu pripadnicima carinske i pogranične službe.

Do sada je izdvojeno 138 milijuna dolara za 2.100 pripadnika trupa Nacionalne garde američke vojske, koji su od travnja ove godine angažirani u odvojenoj misiji zaštite granice.

Ovi troškovi su, u vidu izvješća, predati Kongresu, Pentagon ih još uvijek nije objavio, ali je agencija dobila primjerak tog izvještaja.

Navodi se kako će troškovi iznositi više od 210 milijuna dolara ako vojnicima u aktivnoj službi misija bude produžena nakon roka za njeno okončanje, koji istječe 15. prosinca.

AP
petak, 23. studenog, 2018. - 14:16