Princ Salman naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija!?

en face

CIA je zaključila kako je saudijski prijestolonasljednik naručio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu prošlog mjeseca, piše u petak Washington Post, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s istragom.

Ta je informacija, objavljena u Washington Postu s kojim je redovito surađivao novinar, kritičar Rijada, u suprotnosti s nedavnim tvrdnjama saudijske monarhije da Mohammed bin Salman, poznat kao MbS, nema nikakve veze s ubojstvom.

Američka obavještajna agencija na upit agencije France Presse nije htjela ništa komentirati.

Da bi došla do tih informacija, dodaje Washington Post, CIA je istražila nekoliko obavještajnih izvora, napose telefonski razgovor brata moćnog prijestolonasljednika, koji je i saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama i Jamala Khashoggija.

Halid bin Salman je preporučio Khashoggiju otići u saudijski konzulat u Istanbulu, uvjeravajući ga da mu se ništa neće dogoditi.

Navodno ga je nazvao na zahtjev svog brata, a nije jasno je li Halid bin Salman znao kako će Khashoggi biti ubijen.

Halid bin Salman je odmah putem Twittera reagirao na te optužbe, odlučno odbijajući navode Washington Posta.
To je teška optužba koja se ne smije skrivati iza anonimnih izvora, upozorio je, poprativši svoju objavu priopćenjem koje je, kaže, poslao listu.
Princ Halid ni u jednom trenutku nije ni o čemu razgovarao s Jamalom u vezi s njegovim putovanjem u Tursku, napisao je.

New York Times pak piše kako su američki čelnici upozorili da američka i turska obavještajna agencija nemaju čvrst dokaz koji bi moćnog prijestolonasljednika povezivao s ubojstvom novinara.

No, piše newyorški list pozivajući se na dužnosnike, CIA ocjenjuje da je utjecaj MbS-a toliki da se ubojstvo ne bi dogodilo bez njegova odobrenja.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je više puta mijenjala službenu inačicu o tome što se dogodilo Khashoggiju nakon ulaska u konzulat.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika zbog "odgovornosti i pomaganja" u ubojstvu.

subota, 17. studenog, 2018. - 12:33