Njemački vojnici pripremali politička ubojstva

salutiranje

Savezna policija Njemačke otkrila je urotu njemačkih vojnika koji su planirali politička ubojstva, piše "Focus", pozivajući se na dokumente istrage.

Kako pišu mediji, skupinu urotnika su činili vojnici Bundeswehra, specijalci i članovi udruge elitnih vojnika "Uniter".

Oni su, uvjereni kako će se država raspasti, pripremali takozvani "dan X" kada je trebalo okupiti nepodobne političare "na jedno mjesto i likvidirati ih". Cijeli popis potencijalnih žrtava još je nepoznat, ali se zna da je među glavnim metama bio i šef Lijeve partije u Bundestagu Dietmar Bartsch. Nije poznato što su urotnici namjeravali uraditi nakon ubojstva.

Focus piše kako su za realizaciju plana sudionici urote osigurali oružje, streljivo i gorivo. Članovi skupine koji su, prema informacijama lista, služili u njemačkim oružanim i specijalnim snagama, planirali su akcije na tajnim sastancima.

Kako se ističe, istraga policije je bila zapela, jer ju je suradnik vojne protuobaveštajne službe pokušao minirati, informirajući urotnike o predstojećim pretresima i tijeku istrage u cjelini. On je optužen, a njegov slučaj će se voditi sud u Koelnu.

Istraga je otkrila znakove urote u slučaju vojnika Bundeswehra Franka A., koji je planirao terorističke napade protiv njemačkih vlasti. Kao državljanin Njemačke, vojnik je dao lažne informacije migrantskoj službi da je on navodno izbjeglica iz Sirije kako bi kasnije prebacio krivnju za napad na migrante.

nedjelja, 11. studenog, 2018. - 12:47