Saudijska Arabija formirala odred za ubojstva

prosvjed

Dokumentarni film BBC Arabica 'Prijestolonasljednik pod lupom' otkriva kako je prošlog ljeta okupljen saudijski odred koji broji pedeset pripadnika sa ciljem uklanjanja protivnika saudijskog režima, a jedna od njegovih žrtava je i novinar Jamal Khashoggi.

Saudijski izvor rekao je za BBC da Khashoggijevo ubojstvo nije bila prva operacija koju su izvršili bliski suradnici saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Dokumentarac rasvjetljuje niz otmica i zlostavljanja saudijskih disidenata u Saudijskoj Arabiji i Europi, a donosi i nova svjedočenja o smrti jednog od zatočenika u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu prošle godine.

Ali al-Qahtani uhićen i odveden u hotel Ritz-Carlton krajem 2017.

BBC Arabic prenosi od izvora bliskog saudijskom kraljevskom divanu da je saudijski oficir, general-bojnik Ali al-Qahtani, uhićen i odveden u hotel Ritz-Carlton krajem 2017. godine. Prilikom uhićenja istražitelj ga je po glavi pretukao pendrekom. Isti izvor izjavio je da su ga polijevali vodom, ali se nije probudio iz kome.

U dokumentarcu David Kirkpatrick, međunarodni dopisnik lista The New York Times, prenosi tvrdnje da je najmanje 17 osoba prebačeno u bolnicu na liječenje zbog ozljeda koje su zadobili prilikom provođenja istrage u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

Odvjetnik Mahmoud Refaat, koji je radio za brojne saudijske prinčeve, kaže kako se među zlostavljanim prinčevima nalazi i Mutaib bin Abdullah, nekadašnji ministar i prvi čovjek nacionalne garde.

Mučitelj bivši savjetnik prijestolonasljednika

Odvjetnik dodaje da je Saoud al-Qahtani, bivši savjetnik prijestolonasljednika, tijekom istrage udarao nekoliko prinčeva i imućnih ljudi koji su bili zatvoreni u hotelu Ritz-Carlton.

Izjavio je i to da je princ Mutaib prebacivan u bolnicu u više navrata, što je prijestolonasljednika navelo da uspostavi improviziranu bolnicu u hotelu kako bi se izbjeglo prebacivanje zatvorenika na liječenje i razotkrivanje onoga što se događa.

Odred za ubojstva protivnika zove se 'Tigar'

Saudijski disident Saad al-Faqih rekao je za BBC Arabic da zna za odred za ubojstva kojeg čini pedeset pripadnika, dodavši da se taj odred zove 'Tigar'.

Tvrdi kako je zadatak ovog odreda, kojem pripadaju i petnaestorica optuženih za ubojstvo Khashoggija, ubijanje protivnika kako bi se izbjeglo bilo kakvo negodovanje javnosti oko njihovog uhićenja koju režim nikako ne želi, dok je izvođenje otmica zadatak odreda u inozemstvu.

Saudijske vlasti su u izjavi za BBC Arabic opovrgle da je u hotelu Ritz-Carlton bilo slučajeva mučenja ili zlostavljanja.

BBC Arabic prenosi i riječi saudijskog disidenta, koji je istakao kako je stalnu policijsku zaštitu dobio nakon što je policija prošlog tjedna otkrila kako postoje prijetnje po njegov život.

Tijelo ubijenog saudijskog novinara nikad neće biti pronađeno

Ubojice novinara Jamala Khashoggija, ubijena 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu, riješile su se njegova tijela bacivši ga u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini.

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu omogućilo je otkrivanje tragova kiseline, piše provladin dnevnik ne navodeći izvore.

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara kritičnog spram vlasti u Rijadu rastopljeno u kiselini te, kad je pretvoreno u tekućinu, počinitelji zločina izlili su je u kanalizaciju.

Rijad kaže da nisu odobrili ubojstvo

Nakon što su odlučno negirale njegovo ubojstvo, saudijske vlasti na kraju su objavile da je novinar ubijen u operaciji koju Rijad "nije odobrio".

No, u članku koji je 2. studenog objavio Washington Post, s kojim je Khashoggi surađivao, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je "najviše razine saudijske vlade" da su naručile ubojstvo, isključujući kralja Salmana.

Turski tisak blizak vlastima i turski neimenovani dužnosnici stalno su u aferu uplitati prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. Krajem listopada tužiteljstvo u Istanbulu ustvrdilo je da je Khashoggi ubijen čim je ušao u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano.

AJB | Sabah
subota, 10. studenog, 2018. - 16:22