Predstavljen virtualni voditelj vijesti

voditelj

Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vijesti. Još nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali su sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije.

Čini se da je Xinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju dijelova njegovih usta i lica i tako pretvorila živog voditelja u virtualnu lutku.

Kombiniranjem virtualnog voditelja sa sintetiziranim glasom, Xinhua može programirati voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korištenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova).

Kako javljaju Xinhua i South China Morning Post, dva "voditelja" - jedan koji vijesti "čita" na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u suradnji s kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google) i naročito su fokusirani na razvoj glasovne pretrage.

Xinhua ističe kako ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitiranje vijesti za TV, web i mobilne platforme, 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava učinkovitost.

Naravno, tehnologija ima i svoja ograničenja.

Na video-snimku se jasno vidi kako "voditelj" raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih izraza, a njegov glas ima prilično elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti kako ćemo uskoro imati virtualne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.

subota, 10. studenog, 2018. - 10:48