Orangutan hrabro pokušavao zaustaviti bager koji uništava njegov dom

orangutan

Organizacija International Animal Rescue objavila je snimak na kojem se vidi kako jedan orangutan pokušava zaustaviti bager koji ruši drveće.

Snimak je nastao u indonezijskoj šumi Sungai Putri, a pokazuje orangutana koji niz oboreno stablo ide ka bageru i pokušava ga zaustaviti da uništi šumu. U pokušaju da se popne na zahvatnu lopatu bagera orangutan je pao u uništeno drveće koje je do tog trenutka bilo njegov dom.

Na svu sreću, humanitarna organizacija International Animal Rescue bila je u blizini. Nakon što su spasili uznemirenog orangutana odnijeli su ga u udaljeni, zaštićeni prostor šume.

Nažalost, ovakve scene su sve češće u Indoneziji. Uništavanjem šume ostaju uništena prirodna staništa orangutana koji od gladi umiru, priopćili su iz organizacije International Animal Rescue.

Sungai Putri šuma jedna je od rijetkih staništa divljih orangutana u Indoneziji, ali joj zbog širenja plantaža palminog ulja i drugih razvojnih projekata prijeti uništenje.

Nedavna istraga koju je provela organizacija Greenpeace otkrila je najmanje šest naselja koja su ilegalno izgrađena u blizini ove šume. Drvosječe najčešće noću ilegalno sijeku drveće, čak i u područjima u kojima su ženke orangutana izgradile gnijezda za podizanje svojih beba.

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas populacija orangutana se prepolovila. Oko 55 posto njihovih prirodnih staništa uništeno je u posljednjih 20 godina, a slična je situacija i s drugim životinjskim vrstama koje s njima dijele svoje stanište.

ponedjeljak, 5. studenog, 2018. - 12:21