Saudijke tražile azil, pa nađene mrtve

sestre

Policija još pokušava otkriti št se krije iza misteriozne smrti dvije mlade žene porijeklom iz Saudijske Arabije, čija su tijela pronađena prije tjedan dana na obali rijeke Hudson u New Yorku.

Djevojke su bile vezane zajedno ljepljivom trakom oko struka i stopala.

Američki portal The Daily Beast navodi da su sestre Tala (16) i Rotana Farea (22) nedavno zatražile azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Portal dodaje da je saudijska ambasada u Washingtonu više puta tražila od djevojaka da se vrate u svoju državu nakon što su podnijele zahtjev za azil.

U tom kontekstu, list USA Today navodi da je majka djevojaka obavijestila policiju da je 23. kolovoza primila telefonski poziv od službenika Ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu, odnosno dan prije nestanka njenih kćeri.

Službenik je naložio obitelji da napusti državu zbog toga što su djevojke zatražile azil u SAD-u.

Ambasada S. Arabije u kontaktu s obitelji

Američka nadležna tijela pronašla su prije tjedan dana beživotna tijela dvije sestre u rijeci Hudson, koje su bile vezane zajedno ljepljivom trakom oko struka i stopala, navodi list Washington Post.

Prema policijskom izvještaju, o nestanku dviju djevojaka u saveznoj državi Virginiji obaviješteni su 24. kolovoza, zbog čega postoji mogućnost da je struja nosila njihova tijela od mosta "George Washington" do obale parka Riverside, gdje ih je ugledao prolaznik i o tome obavijestio policiju. Uzrok smrti djevojaka bit će utvrđen obdukcijom.

Policija New Yorka objavila je fotografije djevojaka, apelirajući na sve one koji su ih vidjeli prije nestanka da se jave. Istovremeno, nastavljaju provoditi istragu s članovima obitelji i prijateljima s ciljem da dođu do saznanja kako su dospjele u New York.

Prema informacijama iz policije, navodi USA Today, djevojke su nestajale i ranije, a prvi put su obiteljski dom napustile u prosincu 2017, kada su smještene u sklonište.

Komentirajući slučaj, generalni konzulat Saudijske Arabije u New Yorku naveo je u svom priopćenju na Twitteru da cijeli slučaj prate sa State Departmentom i nadležnim organima, uz napomenu da obdukcijski izvještaj i rezultati istrage još nisu objavljeni.

U priopćenju saudijskog konzulata dodaje se da je Ambasada Kraljevine u Washingtonu u kontaktu s obitelji djevojaka kako bi im pružila pomoć, kao i da su imenovali odvjetnika koji će pomno pratiti tok slučaja.

Tim istražitelja poslan u Fairfax

U priopćenju se dodaje da su saudijske državljanke studentice koje su boravile u Washingtonu u pratnji svog brata, dok list USA Today prenosi od policije da su došle u SAD u pratnji svoje majke 2015. iz Džede, te da je obitelj živjela u Fairfaxu u Virginiji, nedaleko od Washingtona.

Rotana je bila studentica na Univerzitetu u Fairfaxu, no studij je prekinula u proljeće prošle godine. Policija New Yorka poslala je svoj tim istražitelja u Fairfax kako bi razgovarali s članovima obitelji i ostalima koji su poznavali sestre. Detektivi će se fokusirati na period nakon prijave njihovog nestanka i pronalaska tijela na obali rijeke 24. listopada.

Policija je u srijedu objavila i nove fotografije, poput onih koji se koriste na putovnicama, na kojima djevojke nose hidžab.

petak, 2. studenog, 2018. - 00:48