Banksy se potvrdio kao jedan od najvećih živućih umjetnika i kritičara sustava u kojem živimo

rezač

Banksy, umjetnik zasad još uvijek nepoznata identiteta, svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sustavom u kojem živimo.

Sada je očito otišao korak dalje jer se njegova slika 'Djevojčica s balonom' samouništila netom što je na aukciji u Londonu za nju licitirano 860.000 britanskih funti.

Posjetitelji aukcije nisu mogli doći k sebi kada je slika, tik nakon prodaje, iz okvira izašla izrezana u komadiće.

Kako doznaje Financial Times, umjetnik je svoje djelo uništio stavivši mehanizam za rezanje papira u donji dio drvenog okvira.
Radi se o najvećem britanskom uličnom umjetniku i ovo je samo mali pokazatelj njegova genija - rekao je umjetnički kritičar i direktor aukcijske kuće Sotheby's Alex Branczik.

Okidač za pokretanje sustava za rezanje slike, doznaje Art Newspaper, okinuo je muškarac odjeven u crno sa sunčanim naočalama i šeširom, koji se nalazio blizu ulaza.

Objasnio kako je ugradio rezač

Najpoznatiji crtač grafita na svijetu otkrio je kako je izveo trik sa samouništenjem slike nakon što je prodana na aukciji u Sotheby'su za više od milijun funti.

Prije nekoliko godina ugradio sam rezač u sliku u slučaju da ikad završi na aukciji, objasnio je uz snimku na kojoj se vidi kako umjetnik stavlja rezač papira u okvir slike.

'Djevojčica s balonom' ipak je, kažu kritičari, sada još vrijednija.

ponedjeljak, 8. listopada, 2018. - 11:36