Pregled Trumpovih poreznih prijevara

natpis

Od svojih početaka pa i prije nego je počeo obnašati dužnost 45. predsjednika SAD-a Donald Trump ponosno je govorio kako je svoje ogromno carstvo izgradio sam. No čini se kako njegov put prema uspješnom biznismenu i nije bio tako idealističan, samostalan i junački.

Naime New York Times objavio je detaljno istraživanje koje pokazuje kako je današnji američki predsjednik bio upleten u "sumnjive porezne sheme" tijekom 90-ih koje su čak uključivale i "slučajeve izravne prijevare" koje su mu pomogle da poveća bogatstvo koje je naslijedio od svog oca, piše Busines Insider. Iako Times nije uspio pregledati njegove osobne porezne podatke, koje je sam odbio dati i tako uništio desetljećima staru praksu koju su provodili predsjednički kandidati, kažu kako su pregledali "račun povjerljivih poreznih prijava i financijskih evidencija" koji su pokazali kako je Trump dobio najmanje 413 milijuna dolara od djetinjstva do danas.

Times tako piše kako je on dobio ovaj novac zato što je pomagao svojim roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza, osnivajući lažne korporacije i pomažući svom ocu da zaradi milijune kroz nepravilne porezne odbitke. Vladina Služba unutarnjih prihoda (IRS) čini se nije pružila puno otpora ovim shemama.

Objašnjavajući svoju tezu pišu kako su Trumpovi roditelji transferirali svojoj djeci više od milijardu dolara bogatstva, što je iznos iz kojeg je moglo nastatiti oko 550 milijuna dolara poreznih prihoda. Umjesto toga, napominju, on je platio samo oko 50 milijuna dolara poreza.

U izjavi za Times njegov odvjetnik Charles Harder rekao je kako je izvješće "100 posto netočno i vrlo klevetnički".

Njegov brat Robert Trump također je poslao izjavu u kojoj naglašava kako su za sve prigodne darove podnesene porezne prijave poreza na imovinu i plaćeni svi potrebni porezi nakon smrti njihovih roditelja.
Imovina našeg oca zatvorena je 2001. godine a majke 2004. godine od strane Službe unutarnjih prihoda i poreznih institucija, objašnjava.

U nastavku vam donosimo pregled ključnih točaka iz tog izvješća The New York Timesa

 • Porezni stručnjaci rekli su Timesu kako ova otkrića najvjerojatnije neće dovesti do toga da Trump postane predmet kaznenog progona, jer se to sve dogodilo jako davno. No mogao bi se suočiti sa civilnim kaznama
 • Times je pregledao više od 100.000 stranica raznih dokumenata
 • Do svoje treće godine Trump je zarađivao 200.000 dolara godišnje, a do svog osmog rođendana postao je milijunaš
 • Ubrzo nakon diplome, Trump je godišnje dobivao oko milijun dolara od svog oca Freda Trumpa
 • Iznos je povećan na pet milijuna godišnje u dobi od 40 i 50 godina
 • Fred Trump svojoj je djeci dao milijune na strukturiran način preko darova i nasljedstva, kako bi zaobišao porez. Stručnjaci su Timesu rekli kako su njegove metode sumnjive, a moguće čak i nezakonite
 • Kada su Donald Trump i njegova braća naslijedila upravljanje očevim velikim carstvom 1997. godine, izbjegli su obavezu plaćanja stotina milijuna dolara poreza umanjivanjem vrijednosti imovine na oko 41 milijun dolara
 • Imovina je nakon toga prodana za oko 16 puta veći iznos
 • Trumpova obitelj je 1992. godine oformila ono što je The Times opisao kao "otvorenom prijevarom" kompaniju nazvanu All County Building Supply & Maintenance.
  Njezin je cilj bio biti agent kupac za zgrade Freda Trumpa no nije funkcioniralo na takav način.
NYT
četvrtak, 4. listopada, 2018. - 11:08