Kako žene prolaze u muškom svijetu?

računanje

Umanjivanje razlika između muškaraca i žena u plaćama i radnim mjestima usporeno je do te mjere da žene tijekom sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost.

Slučaj poznatog fizičara koji je govorio sa omalovažavanjem o ženskim kolegicama u CERN-u ponovo je pokrenuo pitanje spolne ravnopravnosti u suvremenim društvima.

Što žene rade u fizici?

CERN je prekinuo suradnju s talijanskim znanstvenikom Alesandrom Strumiom, koji smatra da je fizika samo za muškarce i optužuje žene da dobijaju mjesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti spolova.

Europska organizacija za nuklearna istraživanja prethodno je organizirala seminar u Ženevi na koji je pozvan Strumia, znanstvenik sa sveučilišta u Pisi.

Njegove izjave su odjeknule kao bomba, a više žena koje se bave znanošću i koje su prisustvovale seminaru odmah je na društvenim mrežama podijelilo njegove seksističke izjave.

Strumia poručuje da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike. Sve važniju ulogu žena na radnim mjestima u oblasti fizike on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju spola, a ne njihovim kvalifikacijama.

U svojoj prezentaciji talijanski znanstvenik je doslovno rekao:
Fiziku su izmislili i izgradili muškarci - u to područje se ne ulazi sa pozivnicom.

CERN, na čijem čelu je takođe Talijan Fabiola Gianotti, priopćio je da su zatečeni prezentacijom Strumie.

Bez snimanja ljepotica na stadionu

Sa seksizmom se bori i FIFA. Na utakmicama koje organizira više neće biti snimaka ljepotica sa tribina. FIFA želi stati na kraj televizijskim kućama čiji redatelji kamerama u publici ističu zgodne žene i tako iskorijeni seksizam.

Na konferencijama za novinare u Rusiji, nakon nekih mečeva, isticano je seksističko i nasilničko ponašanje i navedeno više slučajeva kada su navijači maltretirali Ruskinje.

Također, istaknuto je da je bilo nekoliko situacija u kojima su novinarke neprikladno dodirivane ili ljubljene za vrijeme emitiranje uživo.

Ne može žena protiv 'Coca Cole'

I u politici stvari ne stoje dobro po pitanju seksizma. Čak i u liberalnoj Francuskoj žene promatraju drugačije. Gostovanje Aurore Berge, zastupnice u francuskom parlamentu, u jednom "talk showu" gdje se raspravljalo o audio-vizualnoj reformi, javnim službama i zlostavljanju na poslu, te obrazovanju, pretvorilo se u niz uvreda i komentara o njezinoj odjeći.

Naime, na društvenim mrežama uglavnom se raspravljalo koji dio tijela je pokrila, a koji nije, s obzirom na to da je bila u "dekoltiranoj majici i kratkoj suknji".

Berge je napadnuta zato što "polugola priča o zlostavljanju", te što njezina "odjeća nije primjerena za zastupnicu".

Društvene mreže posebno su naglasile slučaj Karle Forkade, koja se prijavila za posao u jednoj PR agenciji, ali je odbijena zbog spola.

Na mail je stigao odgovor u kojem je priopćeno da traže, mada to u natječaju nije navedeno, isključivo muškarce.
Zato što ta pozicija zahtijeva rad sa firmama kao što su 'Karglas' i 'Coca-Cola', pa je potreban muškarac koji će se moći nositi sa poslom dan za danom, sa sastancima, testovima, produkcijom..., pisalo je u mailu.

Ovakav ili sličan odgovor dobija svakodnevno na desetine tisuća žena - žale se udruženja za zaštitu spolne ravnopravnosti.

Ekonomska ravnopravnost

Svjetski ekonomski forum upozorava da su napori da se umanje razlike između muškaraca i žena u plaćama i radnim mjestima usporeni do te mjere da žene tijekom sljedećih 170 godina neće dostići ekonomsku jednakost.

Statistike procjenjuju da bi se ekonomski jaz između spolova mogao izjednačiti za 118 godina. Istovremeno, nordijske zemlje prednjače po pitanju spolne ravnopravnosti.

Island je, uglavnom, na prvom mjestu liste zemalja sa najvećom jednakošću muškaraca i žena.

Nordijske zemlje predvode jednakost spolova, a stručnjaci navode da je manji jaz između spolova u izravnom odnosu sa većom ekonomskom efikasnošću.

Žene i djevojke moraju imati isti tretman kao muškarci, ukoliko neka zemlja želi rasti i napredovati, ocjenjuju ekonomisti.

utorak, 2. listopada, 2018. - 13:51