Koje zemlje će imati štetu, a koje korist od globalnog zagrijavanja?

ilustracija

Južne zemlje, a naročito SAD, pretrpjet će veliku štetu od globalnog zagrijavanja, dok će države sjevera i Rusija zabilježiti ekonomsku korist, pokazuju znanstvene analize.

Povećanje razine mora, ekstremni vremenski uvjeti i druge posljedice klimatskih promjena dovest će do godišnjih proračunskih gubitaka od oko 250 milijardi dolara u SAD. Stručnjaci zaključuju da će južne zemlje pretrpjeti mnogo veću štetu nego što se ranije predviđalo.

Najviše će biti pogođene SAD i Indija

Prema njihovim saznanjima, najviše će biti pogođene SAD i Indija, koje će, kako se vjeruje, šteta koštati između 250 i 206 milijardi dolara godišnje.

Također, među zemlje koje će osjetiti najveće posljedice zagrijavanja ubrojeni su Meksiko, Kina i Brazil.

Prema predviđanjima, sjeverne zemlje će, pak, poboljšati svoje ekonomije, što se povezuje sa činjenicom da je trenutna temperatura tamo ispod optimalne.

Tako će zagrijavanje smanjiti energetske troškove u industriji i povećati prinose u poljoprivredi.

Rusija, Kanada, kao i zemlje EU i sjeverne Europe, ubrojene su u prostore na čiju će se ekonomiju povećanje prosječne godišnje temperature pozitivno odraziti.

Stručnjaci su napravili popis najvećih posljedica globalnog zagrijavanja u raznim zemljama svijeta i procijenili utjecaj svakog pojedinačnog faktora na određenu ekonomiju.

Različite posljedice

Posljedice se značajno razlikuju od zemlje od zemlje, navodi portal "Prirodne klimatske promjene" (Nature Climate Change).

Ranije se u američkim medijima pisalo o pozitivnim stranama globalnog zagrijavanja po Rusiju.

Godine 2015. Pariški klimatski sporazum potpisalo je 197 zemalja i obvezalo se da će smanjiti emisiju plinova s učinkom staklenika.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je prošle godine kako SAD izlaze iz tog sporazuma.

Znanstvenicii smatraju da je riječ o ekonomskom paradoksu zbog činjenice da se glavne buduće žrtve globalnog zagrijavanja zalažu ili za potpuno odustajanje od Pariškog sporazuma ili za olakšice u korist zemalja u razvoju.

S druge strane, gotovo sve zemlje kojima bi rast temperature bio koristan žele smanjenje emisije štetnih plinova.

četvrtak, 27. rujna, 2018. - 11:17