Pronađeno Galileovo pismo razjašnjava staru misteriju

rukopis

Skoro 250 godina - toliko je Galileovo pismo, za koje su mnogi mislili da je odavno izgubljeno, stajalo pohranjeno u arhivima Kraljevskog društva za unaprjeđenje prirodnih znanosti u Londonu prije nego ga je u kolovozu ove godine otkrio postdoktorand sveučilišta u Bergamu Salvatore Ricciardo.
Ne mogu vjerovati da sam otkrio pismo za koje su doslovni svi znanstvenici koji se bave proučavanjem djelovanja Galilea mislili da je bespovratno izgubljeno, komentirao je Ricciardo svoje otkriće.

A ovo pismo nosi veliku povijenu važnost jer smo, čini se, zahvaljujući njemu napokon dobili odgovor na jednu od misterija iz Galileovog života.

Naime, u tom pismu na sedam stranica napisanom prijatelju Benedettu Castelliju 1613. godine Galileo je nabrojao argumente koji su bili protiv tadašnjih crkvenih vjerovanja i doktrine kako Sunce kruži oko Zemlje.

Galileo je bio zagovornik Kopernika i njegovo heliocentričnog sustava prema kojemu je u središtu Sunce, što je bilo protivno vjerovanju Katoličke crkve te je u pismu komentirao kako bi znanstvena istraživanja trebala biti izuzeta od teoloških doktrina.

Kopije ovog pisma dokopao se i fratar Niccolo Lorini koji je ga, zbog njegovih "heretičkih implikacija", proslijedio inkviziciji u Rimu početkom 1615. godine. No, nakon toga Galileo je od Castellija zatražio da mu vrati originalno pismo koje je poslao te je 1615. godine u pismu svećeniku Peiru Diniju tvrdio kako je Lorini izmijenio kopiju pisma kojeg je dao inkviziciji jer je htio Galilea prikazati kao heretika.

Također, Diniju je priložio i kopiju izmijenjene verzije pisma koje je poslao Castelliju u kojoj je ublažio svoje stavove prema crkvi - tvrdio je kako je to originalna verzija koju je poslao Castelliju prije dvije godine.

Kako se smatralo da je pismo izgubljeno, povjesničari sve do sada nisu bili sigurni koja je od dvije verzije pisma prava, no nakon pronalaska Ricciardija čini se kako smo napokon saznali istinu, a to je da je Galileo namjerno promijenio originalno pismo i od Dinija zatražio da tu verziju preda na uvid inkviziciji.

Kako bi se uvjerili da je ovo zaosta originalno pismo (u kojem su jasno prekriženi tj. izmijenjeni određeni sporni dijelovi), znanstvenici su usporedili rukopis iz drugih Galileovih pisama iz tog vremena s pismom kojeg je pronašao Ricciardi te se pokazalo da je riječ o Galileovom rukopisu, odnosno da je Galileo zaista promijenio originalno pismo - vjerojatno u strahu od inkvizicije.

Galileo na kraju ipak nije izbjegao kaznu inkvizicije, no srećom njegova kazna nije uključivala mučenja i pravi zatvor, već je devet posljednjih godina života proveo u kućnom pritvoru.

zimo.co
utorak, 25. rujna, 2018. - 10:04