Jedno dijete umiralo svakih pet sekundi

dijete

Ujedinjeni narodi priopćili su kako je tijekom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 milijuna djece u dobi ispod 15 godina i da je većina uzročnika tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena.

UNHCR objavio je izvješće u kojem se navodi da je u svijetu umiralo jedno dijete u prosjeku svakih pet sekundi prošle godine.

Riječ je o izvješću koje je sačinjeno i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Ureda UN-a za populaciju.
Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 milijuna slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovina tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad, navodi UNHCR.

Iz UNHCR-a upozoravaju da će 56 milijuna djece mlađe od pet godina umrijeti u sljedećih 12 godina ukoliko se ne poduzmu hitne mjere prevencije.
Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milijuni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su opskrba lijekovima, čistom vodom, strujom i cjepivom, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu, kazao je dužnosnik UNHCR-a Laurence Chandy.

Više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrirano je u Subsaharskoj Africi, a 30 posto u zemljama Južne Azije.
U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre prije svoje petnaeste godine, navodi se u saopćenju.

Iz UNHCR-a također, navode kako je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti.

Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzročnici smrti djece.

četvrtak, 20. rujna, 2018. - 11:11