Jedno dijete umiralo svakih pet sekundi

dijete

Ujedinjeni narodi priopćili su kako je tijekom prošle godine u svijetu umrlo 6,3 milijuna djece u dobi ispod 15 godina i da je većina uzročnika tih smrtnih slučajeva mogla biti otklonjena.

UNHCR objavio je izvješće u kojem se navodi da je u svijetu umiralo jedno dijete u prosjeku svakih pet sekundi prošle godine.

Riječ je o izvješću koje je sačinjeno i korištenjem podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske banke (WB) i Ureda UN-a za populaciju.
Velika većina smrtnih slučajeva, odnosno 5,4 milijuna slučajeva, odnosila se na djecu u dobi do pet godina, a polovina tih smrtnih slučajeva odnosila se na novorođenčad, navodi UNHCR.

Iz UNHCR-a upozoravaju da će 56 milijuna djece mlađe od pet godina umrijeti u sljedećih 12 godina ukoliko se ne poduzmu hitne mjere prevencije.
Napravili smo veliki progres u spašavanju djece od 1990. godine do sada, ali milijuni mališana i dalje umiru zbog onog što jesu i zbog mjesta u kojem su rođeni. Jednostavnim rješenjima, kao što su opskrba lijekovima, čistom vodom, strujom i cjepivom, možemo promijeniti tu surovu realnost za svu djecu, kazao je dužnosnik UNHCR-a Laurence Chandy.

Više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva djece u dobi do pet godina registrirano je u Subsaharskoj Africi, a 30 posto u zemljama Južne Azije.
U zemljama Subsaharske Afrike svako trinaesto dijete umre prije svoje petnaeste godine, navodi se u saopćenju.

Iz UNHCR-a također, navode kako je uzroke većine smrtnih slučajeva mališana do pet godina starosti bilo moguće otkloniti.

Komplikacije pri porodu, upala pluća, dijareja, malarija su najčešći otklonjivi uzročnici smrti djece.