Zbog umjetne inteligencije prijeti kolaps globalnog financijskog sustava?

ilustracija

Prijeti li svijetu još jedna velika financijska kriza? Iako je prošlo deset godina, svi se dobro sjećamo krize koja je uzdrmala svjetsko gospodarstvo i koju smo osjetili i u Hrvatskoj te se nadamo da sličan scenarij više nećemo doživjeti.

No, kako stoji u nedavnom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, postoji mogućnost za još jednu veliku globalnu financijsku krizu, a razlog ovog puta nisu bankari, špekulanti, krah na tržištu nekretnina, već - umjetna inteligencija.

Naime, prema znanstvenici Jesse McWaters koja je bila na čelu tima koji je provodio istraživanje o utjecaju umjetne inteligencije na financijsko tržište, problem je u načinu na koji globalna financijska tržišta implementiraju strojno učenje i umjetnu inteligenciju - brojne banke i financijske institucije razvijaju proizvode i rješenja temeljena na AI i machine learningu u oblaku koja su međusobno povezana i pri čemu se često koriste istim ili sličnim alatima.

Ako stotine svjetskih banaka koriste iste ili slične usluge i alate, pronalaženjem propusta i ranjivosti za takve alate i takve sustave, hakeri bi odjednom mogli srušiti cijela financijska tržišta, odnosno brojne banke i institucije.

Još povezaniji svijet ranjiviji je na kibernetičke rizike te također stvara koncentraciju rizika, smatra McWaters, javlja Bug.hr.

Također, Svjetski ekonomski forum upozorio je i na ulazak tehnoloških kompanija u financijski sektor te istražuju potencijalno negativan utjecaj i simbiozu tehnoloških i financijskih kompanija - banke i financijske institucije posjeduju važne podatke o korisnicima, pogotovo one vezane uz financije, dok tehnološke kompanije vladaju AI platformama koje bi jednog dana mogle upravljati cijelim financijskim sustavom.

nedjelja, 19. kolovoza, 2018. - 12:09