Tko ima najjaču mafiju?

ilustracija

Meksički narko-kartel predstavlja najjaču i najopasniju mafijašku organizaciju na svijetu, tvrde kriminolozi.

Policijski stručnjaci upozoravaju na brutalno ponašanje meksičkih mafijaša - odrubljivanje glava, mučenja, atentate, otmice...

Najjaču grupu sa sjedištem u Nuevo Laredou odlikuje podjela na klanove Bravo i Zetas, koji su u stalnom ratu protiv konkurentskog Kartela del Noreste.

Na drugom mjestu je talijanska mafija s najbrutalnijim predstavnicima - Cosa Nostra, apulijanska Sacra Corona Unita, zatim Ndrangheta, odnosno Calabrezi, te napuljska Gomora.

Oni se, uz narkotike, bave reketiranjem, lihvarenjem, podmićivanjem, krijumčarenjem, kockom, te ilegalnim klađenjem. Talijanski mafijaši ostvaruju desetine milijardi dolara godišnjeg profita, ali više nisu moćni kao u prošlom stoljeću, prenosi Srna.

Na trećem mjestu je ruska mafija. Solncevskaja bratva predstavlja mrežu od deset odvojenih "brigada" koje djeluju nezavisno, ali drže rusku stranu i zajedničke "financije".

Veliko nadzorno tijelo čini dvanaest vođa koji vode cijelu organizaciju.

Umreženost s tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis je suradnja s proizvođačima maka u Afganistanu, među kojima je, kako neki tvrde, i američka vojska.

Mediji ih najviše spominju po trafikingu, seksualnom roblju, pedofiliji, kao i svim ostalim deliktima koji su tabui.

Slijede američki gangsteri i ulične bande u SAD. Posebno su opasni Cripsi - afroamerička ulična banda osnovana u Los Angelesu. Poznati su po dilanju droge, ubojstvima i pljačkama.

U SAD su veoma jake i "latino bande", koje imaju bliske veze sa meksičkim narko-kartelima. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti. Oni ubijaju žene i djecu policijskih i pravosudnih službenika.

Jake su i rasističke bande - "Arijevci". To je "bratstvo" koje djeluje i na slobodi i u zatvorima.

Među pet najjačih mafija, prema procjenama policijskih eksperata širom svijeta, ubraja se i albanska mafija.

Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije.

"Košnicu" (tržište) vode klanovi od kojih svako ima svoj "obrt". Proizvodnja, prerada, transport i čuvanje droge su kriminalne radnje koje dijele među sobom.

Četiri "krovne" albanske mafijaške organizacije su "Kula", "Abazi", "Borici" i "Brokaj".

Britanski mediji komentiraju da među najjačim mafijaškim bandama nema Kolumbijaca i Japanaca, koji tradicionalno imaju snažne kriminogene organizacije.

utorak, 14. kolovoza, 2018. - 11:21