U potpunosti zabranjuju korištenje plastičnih vrećica!

vrećice

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da će njena zemlja zabraniti plastične vrećice za jednokratnu upotrebu, u nastojanju da se na taj način bori protiv zagađenja okoliša plastičnim otpadom.

Vlada je zatražila od supermarketa i prodavnica prehrambenih proizvoda da prestanu sa korištenjem plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu u roku od šest mjeseci ili će se u suprotnom suočiti sa novčanom kaznom u visini od oko 66.000 američkih dolara.
Prekidamo s korištenjem jednokratnih plastičnih vrećica kako bismo se bolje pobrinuli za našu životnu sredinu i zaštitili zelenu reputaciju Novog Zelanda, rekla je Ardern.

Novi Zeland iskoristi 1,6 milijardi plastičnih vrećica godišnje. Mnoge od njih završavaju u oceanu, gdje ih kornjače i druga stvorenja greškom zamijene za hranu i progutaju, poručila je grupa Greenpeace na svojoj internet stranici, dodajući da je svaka treća kornjača pronađena na plažama Novog Zelanda progutala plastični otpad.

U izvještaju Svjetske banke se navodi da je Novi Zeland jedan od najvećih proizvođača urbanog otpada po glavi stanovnika u razvijenom svijetu.

Novi potez premijerke Ardern nije bez podrške. Prema podacima New Zealand Herald-a, u veljači je 65.000 Novozelanđana potpisalo peticiju za zabranu korištenja plastičnih vrećica, prenosi Xinhua.

Greenpeace je također rekao da pozdravlja ovakav potez Novog Zelanda, nazivajući ga "velikim korakom u borbi protiv zagađenja okeana plastikom."

Studija iz 2015. godine pokazala je da je oko osam milijunaa tona plastičnog otpada bačeno u oceane svake godine. Ukoliko se ovaj trend nastavi, plastični otpad u okeanima premašit će cjelokupni riblji fond 2050. godine.

subota, 11. kolovoza, 2018. - 11:10