Izrael u zatvorima drži 291 maloljetnika

izjava

U izraelskim zatvorima nalazi se 291 maloljetna osoba, potvrdila je Hanan Ashrawi, dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Prema njezinim riječima, u izraelskim zatvorima nalazi se najmanje 5.900 Palestinaca.

Ashrawi je, nakon nedjeljnog puštanja na slobodu Palestinke Ahed al-Tamimi (17), pozvala na oslobađanje svih koji se nalaze u izraelskim zatvorima ističući kako Izrael nastavlja narušavati prava palestinskih zatvorenika. Smatra i da međunarodna zajednica ne čini ništa po tom pitanju. Navodi i kako je politika razlog zašto su pripadnici snaga sigurnosti Izraela priveli Ahed al-Tamimi i njenu majku Nariman.
Ono što se dogodilo Al-Tamimi i što se i dalje događa palestinskim zatvorenicima odraz je kukavičke prirode okupatorskih snaga. Obitelj Al-Tamimi je simbol otpora, časti i ponosa, rekla je Ashrawi.

Izraelski vojni sud osudio je u ožujku Al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika. Izraelski vojnici uhitili su krajem prošle godine Ahed Al-Tamimi prilikom upada u njezinu obiteljsku kuću u Ramallahu. Njezina majka Nareman je potom otišla do pritvora u Ramallahu kako bi dobila informacije o kćeri, pri čemu je i ona uhićena. Ahed, za koju se na snimkama vidi kako udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimci je, osim Ahed, i njezina rođaka Nur Al-Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Taj slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju.

U Istanbulu je dobila nagradu za hrabrost "Hanzala", a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afroameričkom aktivisticom za ljudska prava koju je američki Kongres proglasio majkom modernog pokreta za ljudska prava.

utorak, 31. srpnja, 2018. - 13:35