Na Enceladu prvi dokazi postojanja života u svemiru!

mjesec

Saturnov mjesec Encelad dao je do sada najveći dokaz o postojanju života u Sunčevom sistemu - u gejzirima koji izbijaju kroz njegovu ledenu koru postoje vrlo složene organske molekule kakve su do sada pronađene samo na Zemlji!

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu "Priroda", pokazuje da bi na površini Enceladovog oceana mogao postojati tanak sloj bogat organskim tvarima, sličan onome u površinskom sloju debljine jednog milimetra, koji je karakterističan za zemaljske oceane.

Na Zemlji on predstavlja granicu između atmosfere i oceana, a kemijski, fizikalno i biološki značajno se razlikuje od slojeva koji se nalaze samo nekoliko centimetara dublje.

Njegova ključna karakteristika jeste da je bogat aminokiselinama, ugljikovodicima, masnim kiselinama i fenolima od kojih većinu stvaraju oceanski organizmi.

U novom otkriću posebno se ističe to što su pronađene vrlo veliki i složeni molekuli, mnogo složenije od metana, koji je, inače, jedan od mogućih znakova postojanja života.
Otkrili smo organske molekule sa masama većom do 200 atomskih jedinica. To znači da su više od deset puta teže od metana, ističe koautor studije, geogemičar i planetarni znanstvenik dr. Christopher Glein sa Southwest Research Institute San Antonio u SAD-u.

Znanstvenici su već ranije objavili da je Encelad jedan od glavnih kandidata za postojanje izvanzemaljskog života.

Život kakav ljudi poznaju zahtijeva tri ključna sastojka - tekuću vodu, izvor energije za metabolizam i bogatstvo kemijskih sastojaka, prije svega ugljika, vodika, kisika, fosfora, sumpora…

Studija, koju su prije godinu dana u časopisu "Znanost" objavili znanstvenici misije "Cassini" pokazuje kako na Enceladu postoje praktično svi navedeni uvjeti, uključujući i kemijsku energiju koja može podržavati život.

nedjelja, 1. srpnja, 2018. - 11:18