Misterije Bermudskog trokuta još su neobjašnjive

avion i brod nad uzburkanim morem

Bermudski trokut je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i "vražjim trokutom", a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog oceana, između Bermuda, Floride i Portorika.

U Bermudskom trokutu u posljednjih stotinu godina izgubljeno je barem tisuću života. U prosjeku svake godine na ovom području, kojem je ime dao Vincent Gaddis u članku iz 1964. godine, nestanu četiri letjelice i dvadesetak brodova.

Za nestanak letjelica i brodova "optuženi su" napadi izvanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene "Atlantide" na morskom dnu kao i plina metana. Mnogi vjeruju kako su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog miješanja tople i hladne morske struje na ovom području.

Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trokutu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku 8. listopada 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao raditi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

Bermudski trokut pokriva površinu od 1.140 četvornih kilometara na sjevernom dijelu Atlantskog oceana između Bermuda, Floride i Portorika. No, njegove granice nisu fiksne pa se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira.

Unutar Bermudskog trokuta, odnosno na otoku Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procjenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gdje američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari urota vjeruju kako je ovo zapravo nautičko Područje 51.

U Bermudskom trokutu ljudi su iskusili takozvanu elektronsku maglu. Pilot Bruce Gernon tvrdi kako je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Zrakoplov je nestao s radara, a pojavio se u Miamiju otprilike pola sata kasnije.

Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u povijesti Bermudskog trokuta dogodio se 1945. Pet torpednih bombardera Avengera američke vojske sa 14 članova posade poletjeli su iz Fort Lauderdalea u Floridi do otočića Biminija. 90 minuta od polijetanja, operateri su dobili signal kako kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letjelice nikad nisu pronađene, kao ni tri zrakoplova koja su krenula u misiju spašavanja.

Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sjever Zemlje. No, Bermudski trokut je jedno od rijetkih mjesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pomutnju za mnoge brodove i letjelice unutar ovoga područja.

Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru zbila se u ožujku 1918., kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10 tisuća tona mangana. Brod je potonuo negdje između Barbadosa i zaljeva Chesapeake, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. koji su prolazili sličnom rutom.

Bermudski trokut nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom oceanu, uz obale Japana, nalazi se "Zmajev trokut" (poznatiji još i kao "Vražje more"), u kojem je tijekom dvije godine u pedesetim godinama prošlog stoljeća nestalo sedamstotinjak moreplovaca zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

ponedjeljak, 25. lipnja, 2018. - 12:17