Svjetski poredak kakav poznajemo više ne postoji

moćnici

Europa mora pronaći "novu ravnotežu" u odnosu sa Sjedinjenim Državama u svjetlu izazova koje donosi vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazao je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Iranom, prijetnje sankcijama nad europskim partnerima, kao i protekcionizam.
Mi Europljani moramo djelovati kao savjestan protuuteg kad SAD prekorači crvenu liniju, istaknuo je njemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj europskoj politici.

U njemu je Maas dao dosad najsnažniji signal da Njemačka više ne vidi svoje 70-godišnje prijateljstvo sa SAD-om kao bezuvjetno.

Kao izazove za Europu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.
Trumpova egoistična politika 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji, naglasio je.
Kad američka vlada agresivno propitkuje naše vrijednosti i interese moramo djelovati čvršće.

Maas smatra kako Europska unija treba osmisliti i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

Podržao je francuski prijedlog stvaranja europskih snaga za vojne intervencije i ustvrdio kako u njih treba pozvati i Veliku Britaniju, čak i nakon što napusti EU.

Maas smatra kako postoje sve veći znakovi britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, no kaže da ne vidi naznake da će London ponovno razmotriti svoju odluku o napuštanju bloka.
Mislim da su Britanci shvatili ...da se SAD mijenja, nisu više bliski kao prije... a sad više neće biti ni članovi EU.

četvrtak, 14. lipnja, 2018. - 08:47